Dostavba školy v Ovaru

Dostavba školy v Ovaru
Spolupráce:R.Cannatà, D.Cannatà, B.Silva, M.Lemos, N.Castro, F.Meireles, J.P.Martins
Adresa: Largo dos Comatentes, Ovar, Portugalsko
Realizace:2008
Užitná plocha:2441 m2
Plocha pozemku:5271 m2


Dostavba školy v Ovaru od portského ateliéru Cannatà & Fernandes připomíná svým tvarem obří vznášející se bumerang, který se svou zakřivenou formou odvíjí od svažujícího se zvlněné krajiny. Zvolený tvar maximálním způsobem zaplňuje zbývající jižní část pozemku, výškově navazuje na historický objekt školy a zároveň postupně se odlepující hmota přístavby pod sebou vytváří kryté venkovní prostranství, kde mohou studenti o přestávkách odpočívat. Ve vykachličkovaném zastřešení přestávkového dvora se tak odráží nejen travnaté a betonové plocha, ale především čilý studentský život.
Přestože nový objekt na ten starý navazuje výškově i provozně, tak funkční rozdělení je jasné: v pečlivě zrekonstruovaném původním objektu se nachází veřejné funkce a veškeré zázemí jako kanceláře, místnosti pro pohovory a rodiče. V nové přístavbě leží učebny, tělocvična, mateřská škola a jídelna. Do místní školy dochází děti ve věku 3 – 10 let.
Severovýchodní fasádu domu představuje uzavřená betonová stěna, která svým obkladem odkazuje na řemeslnou tradici. Barevnost dlaždic přechází od hebké bílé přes béžové, šedé a zelené odstíny až po modré tónování. Jako dvě přísavky z domu vychází dva chodby spojující ve více úrovních novou přístavbu se starou částí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Cannatà & Fernandes arquitectos