Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Střední škola ekologická
Öko-Hauptschule

Autor: baumschlager eberle | Carlo Baumschlager, Dietmar Eberle
Spoluautor: Vogt Landscape Architects | Günther Vogt
Spoluautor: Rainer Huchler
Adresa: Neue Landstraße 29, Mäder, Rakousko | mapa
Web: www.vobs.at/oekohs
Investor: Gemeinde Mäder
Projekt: 5.1994 Realizace: 11.1996 - 8.1998
Užitná plocha: 3728 m² Zastavěná plocha: 2010 m²
Plocha pozemku: 5860 m² Obestavěný prostor: 23171 m³

Název Mäder původně nesla chudá vesnice u švýcarských hranic. Z ní se postupem času stala čtyřtisícová obec, která se nyní snaží pasovat do role „ekologického společenství.“ Celkový urbanistický koncept obce počítá s řadou veřejných náměstí a navazujících cest. Nově vzniklá komunikační síť má být ve prospěch pěších a nejvíce se zhušťovat kolem nového centra, kde se nacházejí veškeré školní a kulturní zázemí, kam patří také společenské centrum navržené B+E v roce 1995. Nový objekt „střední školy ekologické“ zcela proměnil centrum Mäder. Rozmístění obou hmot, které jsou nad terénem oddělené, daly vzniknout nejen novým venkovním prostranstvím (veřejné náměstí a školní dvůr), ale také jasně definovalo městské hranice.
Obě hmoty, čtyřposchoďová školy a nízká tělocvična (z třetiny zapuštěné do terénu), jsou co nejvíce kompaktní, aby se minimalizovaly plochy fasád i spotřeba energie. Samotný návrh se zaměřuje na vyvážený vztah mezi vnější formou, vnitřní funkcí, ekonomikou a ekologií. Dvojitá fasáda školní budovy je tvořená masivním obkladem z dřevěných panelů a předsazenou sklenou stěnou, mezi nimiž vzniká provětrávaná mezera. V závislosti na postavení slunce se bude také měnit transparentnost pláště a vzhled celého domu: od naprostého odhmotnění až po zrcadlení okolní. Rozsáhlé využití skla na fasádách vytváří společně s centrálním světlíkem a střešními okny vytváří v interiéru dostačující světelnou podmínky i přes jeho rozsáhlou půdorysnou stopu 25 x 25 metrů. Na každém podlaží se nachází sedm tříd, které jsou rozmístěny po obvodu kolem centrálního prostoru určeného k odpočinku o přestávkách.
baumschlager eberle architekten
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 02.01.15
Návštěvnost: 15871 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.