Městská knihovna ve Stuttgartu

Stadtbibliothek Stuttgart am Mailänder Platz

Městská knihovna ve Stuttgartu
Adresa: Mailänder platz 1, Stuttgart, Německo
Soutěž:1999
Projekt:2003
Realizace:2009-11
Užitná plocha:20225 m2
Plocha pozemku:3201 m2
Náklady:79 000 000 Euro


Nová devíti podlažní knihovna záměrně převyšuje okolní sedmi podlažní okolní zástavbu. Knihovna vyrůstá nad své okolí jako velká krystalická krychle ze zatravněné podnože na Mailänder Platz. Rozměry a umístění stejně jako vytržení z městského kontextru jsou symbolem významu knihovny jako nového intelektuálního a kulturního centra. Nyní se knihovna zdá být odtržená, ale tento stav je jen dočasný. Knihovna iniciuje rozvoj území a až budou dokončeny okolní stavby, získá knihovna svůj centrální charakter.  
Čtvercová stavba je přístupná ze všech čtyř stran. V přízemí se nachází centrální prostor - takzvané "Srdce", které reprezentuje prostorový a meditativní středobod celé budovy. Nad tímto přes čtyři podlaží převýšeným prostorem se rozkládá pět ustupujících podlaží čítáren, které jsou obklopeny rozličnými studovnami. Čítárnu prosvětluje prosklený strop.
Individuální provozy knihovny čítající foyer, dětskou knihovnu, hudební knihovnu, studovny, grafotéku, administrativu a kavárnu jsou rozprostřeny po obvodu devíti podlaží jako prstenec kolem prosvětlené fasády. Knihovnu uzavírá terasa s výhledem na město. Konferenční místnost v podzemí s kapacitou 300 míst je přístupné z foyer.
Technologické místnosti jsou rozprostřeny přes obě podzemní podlaží.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
cena :)
Miroslav Ričovský
13.02.14 11:07
NTK
ivana
14.02.14 08:07
zobrazit všechny komentáře