Parlament německy mluvící komunity

Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft

Parlament německy mluvící komunity
Spoluautor: Artau architectures
Adresa: Kehrweg 11 B, Eupen, Belgie
Soutěž:2008
Projekt:2009-10
Realizace:2011-13
Užitná plocha:3352 m2
Náklady:16 650 000 Euro


Na základě Versailleské mírové smlouvy z roku 1919 připadlo území Eupen-Malmedy k Belgii, a tím se 70 tisíc Němců stalo příslušníky Belgického království. Německy mluvící menšina dnes v Belgii zažívá autonomní ochranu a od roku 1984 také disponuje vlastní parlamentem. K tomuto účelu byl přestavěn bývalý objekt sanatoria z počátku minulého století, kterému však scházely náležité reprezentativní prostory a musel být k novému účelu výrazně přestavěn. Nejmenší evropský parlament vznikl podle vítězného návrhu rotterdamského ateliéru Kempe Thill, který zvítězil na podzim 2008 v mezinárodní soutěži a o pět let později, v říjnu 2013, byla parlamentní budova slavnostně otevřena. Architekti nechtěli svým návrhem historický objekt nijak narušovat, ale současně nové přístavby nijak ukrývat. Naopak usilovali o „kompozici, kde obě stavby budou mít svůj vlastní charakter a přesto budou tvořit architektonickou jednotu.“ Výsledným řešením byla moderní přístavba s plochou střechou, která je asymetricky zasazena do svahu pod zrekonstruovaným sanatoriem a vytváří pod historickým objektem moderní podstavec. Sami autoři o svém návrhu mluví jako o „objektem v krajině situovaným před panským domem.“
Až jednou střecha a obvodové stěny nového domu porostou rozchodníkem, vznikne před vstupem do areálu dojem velkého “polštáře z rostlin“ navozujícího celkově příjemnou atmosféru. Nový objekt se tím pádem stává jednou ze složek okolní krajiny a nevstupuje do kontrastu.
Původní sanatorium z počátku minulého století bylo v průběhu 60. a 70. přestavováno. Těchto dodatečných zásahů se architekti při renovaci zbavili. V přístavbě se nachází sněmovní místnost s panoramatickým výhledem do uklidňujícího parku. Nejen z akustických důvodů tvoří převážnou část interiéru v sále dřevo, které se nachází na podlaze, stěnách, stropu i vestavěné nábytku.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Atelier Kempe Thill