Café Steiner

Café Steiner
Adresa: Gorkého-Čápkova, Brno, Česká republika
Realizace:2002


Ocenění: Interiér roku 2003 - hlavní cena
V přízemí nárožního domu z 30. let od brněnského Žida Endré Steinera vznikla velmi intimní a příjemná kavárna. Lví podíl na jejím architektonickém návrhu má Petr Mutina z brněnského ateliéru RAW.
Nejvýraznějším znakem tohoto kavárenského interiéru je především obklad stěn a stropu, který je proveden z odpadních kousků vzniklých při výrobě dřevěných skládacích metrů. Příjemná dubová textura je místy oživena jasně nalakovaným kouskem dřívka, a tak stěny získávají další výtvarný plán. Podobné skládané struktury jsou blízké kamennému vrstvení, které si ještě dobře pamatujeme z lázní ve Valsu nebo které snad uvidíme také v olomouckém Arcidiecézním muzeu od HŠH, nicméně dřevěná verze je mnohem opticky i hapticky příjemnější. O technických finesách a precizních detailech nemá ani cenu hovořit, protože se pro RAW staly typickými - viz Café Blau na Běhounské nebo Café Fischer na Masarykové.
Inu, kavárny RAWu jdou, o čemž svědčí i fakt, že se Café Steiner stalo druhým domo- vem členů brněnského Obecního domu. Každopádně kakao zde dělají dobré a narozdíl od Spolku Vám jej přinesou ve sklenici s ouškem, což osobně velmi oceňuji - 1*.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od RAW