Axis Hotel

Axis Hotel
Adresa: Avenida Capitão Gaspar de Castro, Viana do Castelo, Portugalsko
Realizace:08.2008
Užitná plocha:6639 m2


foto: Petr Šmídek, 2011
Hlavním cílem investora hotelu bylo nabídnout hostům exkluzivní stavbu s jedinečný venkovním vzhledem a odpovídajícím zázemím. Viana do Castelo leží v severním Portugalsku na úpatí hory St. Luzia u delty řeky Lima. Hotel Axis vyrostl na východním okraji města v docházkové vzdálenosti od historického centra. Původně zde stálo autobusového nádraží, kde se strategicky sbíhá hned několik významných ulic. Stará silnice Bandeira s novou třídou Capitão Gaspar de Castro, historická cesta Ponte de Lima a nový nájezd na dálnici IC1.
Z kruhového objezdu odtud vede cesta na sever do obytné zóny, jižně pak ke komerčním stavbám a městskému parku na břehu řeky Lima. Jasná situace vedla autory k tomu, aby návrh orientovali jižním směrem k čilému městskému životu. Překrýváním jednotlivých hotelových pater vznikl dynamický obraz, který působí jako z kostek Lega.
Ve spodní části domu se nachází parkoviště pro 150 automobilů, technické provozy a servisní zázemí hotelu. V suterénním podlaží je dále obchodní centrum, lázeňský klub, multifunkční plocha a administrativní část. Tento stavební program zaklenují různě vysoké světlíky. Hlavní přístup do lobby hotelu je ze severní třídy Capitão Gaspar de Castro, kde se zároveň nachází restaurace, bar a rekreační zóna na střese lázeňského klubu. Zbývající horní podlaží patří 88. hotelovým pokojům. Na východním okraji pozemku vznikla restaurace, jejíž hmota chrání hotel před hlukem z křižovatky. Pestrá náplň vnitřního programu i výrazný vnější vzhled hotelu přiměl architekty k redukci použitých materiálů v interiéru, aby lépe vyzněl  kontrast mezi tmavým vnějškem a světlými odstíny uvnitř hotelu.
VHM
0 komentářů
přidat komentář