Dům pro volný čas Sušice

Dům pro volný čas Sušice
Spolupráce:Pavlína Sýkorová
Realizace:2013
Užitná plocha:158 m2


Dům ve tvaru původní stodoly, za městskou hradbou. Uvnitř ukrývá rozmanitý svět, atmosféru léta a volného času.

Pozemek  leží na vnějším okraji historického centra města Sušice.  Ulice obíhá město za vnější hradební zdí a byla lemovaná prstencem stodol. Původní stodola stála také na pozemku stavebníka obehnaném kamennou zdí. Zadáním stavebníka byl dům pro volný čas pětičlenné rodiny a jejích hostů.
Návrh domu přebírá hmotu původní stodoly s hřebenem rovnoběžně s ulicí. Navazuje na sousední stavbu se shodnou výškou. Půdorysným odstoupením od sousedního štítu vzniká nezastavěná mezera, která umožňuje lépe osvětlit vnitřní místnosti domu. Prostor je využit také pro venkovní stání automobilu.
Zděný dům má hlazenou probarvenou omítkou, dřevěná okna a krytinu ze šedých betonových tašek. Okna do obytných místností jsou lemována šambránami, ve kterých se ukrývají látkové rolety.
Vnitřní prostory domu jsou utvářeny jako rozmanité světy pro jednotlivé členy rodiny. Světlé místnosti kontrastují s tmavší schodišťovou halou. Obytný prostor má přiznaný betonový strop litý do laťového bednění uspořádaného do spirály.
Ložnicím v patře pod střechou dodává útulnost klenutý podhled. Ve vrcholu hřebene se skrývá dřevem obložené doupě pro děti a návštěvy.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Detaily
Petr Pavelka
15.01.14 09:01
Terasa
Kateřina
16.01.14 12:45
Skvělá práce
pavrak
16.01.14 11:33
jako vždy...
Zuzana Froňková
17.01.14 09:08
Za městem ve městě.
Zdeněk Žampa
19.01.14 02:31
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od o v - a