Půdní vestavba, Praha-Vinohrady

Půdní vestavba, Praha-Vinohrady
Dům a projekt

Byt se nachází ve střešní nástavbě rohového domu v relativně klidné části Vinohrad.  Dům prošel kompletní avšak nekvalitní  přestavbou v 80. letech minulého století.
Původní projekt dělil podle hřebene střechy půdorys na dvě části, jednu část se šikmým stropem a možnou výškou až do hřebene a druhou (pod střešní terasou) se stropem plochým a poměrně velmi nízkým. V prostředku půdorysu pak procházela nosná zeď  jako pokračování tzv. „komínové zdi“ ve spodních patrech.
Investoři se rozhodli využít služeb architekta v podstatě až ve chvíli, kdy stavba už probíhala a proto konstrukční řešení, vnější objem, rozmístění  a tvar oken nebo  výškové dimenze už nebylo možné příliš ovlivnit.  Velmi brzy jsme se však rozhodli, že plánovaná dispozice požadavkům nevyhovuje a byla proto výrazně upravena.

Koncept
Základním rozhodnutím  bylo rozdělení nosné středové zdi průchody na různě široké pilíře a jejich zvýraznění povrchovou úpravou z cementové stěrky.  Stejná cementová stěrka je i na stěnách velké koupelny u ložnice a na druhé straně na tělesu krbu v obývacím pokoji. Vznikl tak charakteristický prvek procházející celým bytem a sjednocující jednotlivé prostory. Další členění tvoří už jen vložené dýhované boxy a nábytkové příčky. Box malé koupelny a technické místnosti je oproti řadě pilířů  ustoupený a vytváří tak jednak prostor pro převlékání u vstupu a zároveň umožňuje nízkou chodbu v této části otevřít vzhůru.

Dispozice

Byt je navržen pro konkrétní mladou rodinu, tak aby vyhovoval co nejlépe jejím potřebám. Kromě hlavního obytného prostoru s kuchyňským koutem a jídelním stolem má dvě ložnice, dvě koupelny, šatnu, technickou místnost a střešní terasu nad nižší částí bytu.

Materiály
Obvodové zdi a stropy jsou bílé, buď se sádrovou omítkou nebo ze sádrokartonu. Středové sloupy, koupelna a krb jsou potažené cementovou stěrkou. Niky na krbovém tělese a v koupelně jsou vyložené lakovaným sklem. Podlaha je v celém bytu  z masivních prken z amerického ořechu, kromě ložnice s koupelnou, kde je z důvodu trvanlivosti ve vlhkém prostředí masivní teak s vloženými pryžovými pásky. Nábytkové příčky a mezipokojové dveře jsou potažené dýhou z kanadského javoru.  Solitérní kusy nábytku - knihovny, police - jsou v bílém lesklém laku.
Kuchyňská linka má dvířka a ostatní viditelné části lakované, v černé barvě ve vysokém lesku, pracovní plocha je tvořená spárovkou z palisandru.
Atypický nábytek a obklad vany ve velké koupelně je vyroben z bílého Parapanu.
Celoskleněné příčky a dveře jsou převážně v provedení Satinato, v horní části pak čiré.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Michal Schwarz