Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Černá Pole 02

Autor: knesl + kynčl architekti | Jiří Knesl, Jakub Kynčl, Tomáš Pavlíček, Veronika Ondruszová, Jan Tesárek
Spolupráce: Jiří Janoušek, Filip Balcar / KAJAK, s. r. o. (prováděcí projekt); Pavel Hladík / Hladík a Chalivopulos, s. r. o. (statika); Jitka Špondrová (požárně-bezpečnostní řešení); Martin Řezníček (ZTI, vytápění, vzduchotechnika); Marek Ščobák / Spectrum, s. r. o. (elektroinstalace); Milan Zezula (doprava); Michal Obrtel (rozpočet)
Adresa: Černá Pole, Brno, Česká republika
Projekt: 2010-11 Realizace: 2011-12
Užitná plocha: 475 m² Zastavěná plocha: 177 m²
Plocha pozemku: 419 m² Obestavěný prostor: 1842 m³

Přestavbou rodinného domu z předválečného období, v tradičním objemu i architektonickém pojetí, vznikla moderní, esteticky nadčasová městská vila odpovídající požadavkům současného bydlení.

Urbanistické a architektonické řešení
Rodinný dům se nachází ve vyhledávané vilové čtvrti nedaleko centra města, v blízkosti městských parků Lužánky či Schreberovy Sady a slavné vily Tugendhat. Jedná se o koncový dům řadové zástavby tvořené několika vzhledově i objemově blízkými domy z 30. let minulého století. Navržená přestavba do značné míry respektuje původní stavbu dvoupodlažního, podsklepeného domu s částečně obytným podkrovím. Směrem do zahrady je dům půdorysně rozšířen předsazenou, částečně krytou terasou s přístupem do zahrady a k bazénu, směrem do ulice je členěn terasami, které vznikají ustupováním vyšších podlaží. Členitost jižní (uliční) fasády je zklidněna horizontálními pásy oken, jednoduchou severní (dvorní) fasádu obohacuje tvarová hra oken, jejichž velikost a rozmístění odpovídají dispozičnímu uspořádání interiéru. Západní fasáda domu je doplněna přístavbou vstupní části s komunikačním jádrem. Tvarově bohatá stavba je sjednocena bílou omítkou v kombinaci s tmavě šedými okenními rámy.

Dispoziční řešení
Navržená přestavba zůstává dvoupodlažní, podsklepená, s rozšířeným podkrovím. Dům byl původně dvougenerační, se dvěma identickými bytovými jednotkami ve dvou podlažích, po rekonstrukci slouží čtyřčlenné rodině s možností ubytování návštěv. Společenská část domu je situována do zvýšeného přízemí tvořeného vstupní halou a obytným prostorem, který je opticky rozdělen kuchyní na část obytnou a jídelnu. Na jídelnu navazuje částečně krytá terasa, která zvětšuje užitnou plochu interiéru, zejména v letních měsících. Pracovna rodičů, přístupná ze schodišťové haly, poskytuje maximum klidu a soukromí. Klidová část je přemístěna do patra, kde jsou od sebe jasně odděleny ložnice pro rodiče a pokoje pro děti. Rodiče i děti mají samostatnou hygienickou jednotku a šatnu. Podkroví je řešeno jako zázemí pro hosty, popř. v budoucnu bydlení pro jedno z dětí. Sklepní prostory jsou rozšířeny pod terasu o sklad a vinný sklípek, dále obsahují technické zázemí domu a skladovací prostory, z ulice je přístupná garáž pro dva automobily.
V zahradní části byl doplněn venkovní bazén s protiproudem o rozměrech 3,25 × 5,20 m, část zahrady zůstala zatravněna.

Konstrukční a materiálové řešení
Původní nosná konstrukce domu je v převážné míře zachována. Svislé nosné zdivo z plných cihel bylo z větší části ponecháno a staticky zajištěno, případně bylo doplněno novým z keramických tvárnic. Strop nad suterénem tvoří původní cihelné klenby, stropy nad obytnými podlažími jsou dřevěněné trámové, vyztužené spřaženou železobetonovou deskou (hřebíková metoda), zastřešení 3. NP je plochou střechou s nosnou konstrukcí z dřevěných trámů, část střechy navazující na sousední objekt je sedlová, s krokvovou konstrukcí a krytinou z pálených tašek. Nové vnitřní příčky jsou provedeny z keramických tvarovek. V rámci stavebních úprav byla odstraněna veškerá schodiště, nové venkovní schodiště je železobetonové, přímé, hlavní vnitřní schodiště je železobetonové, dvouramenné s přímými rameny. V domě je nově vybudována zdvižná plošina propojující všechny výškové úrovně, s boční stanicí v úrovni terénu. Podlahy jsou provedeny jako těžké plovoucí s nášlapnou vrstvou z vinylu, případně dřevěnou, v mokrých provozech je položena keramická dlažba. Okna jsou hliníková v antracitové barvě, s izolačními trojskly, vstupní dveře jsou rovněž hliníkové, vnitřní dveře dřevěné.
V rámci rekonstrukce bylo provedeno kompletní zateplení objektu - jak podlah a stropů, tak obvodových konstrukcí kontaktním zateplovacím systémem - tepelnou izolací z minerální vlny, finální povrchová úprava je tenkovrstvá omítka v bílé barvě.










Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 19.03.14
Návštěvnost: 40920 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.