Domov s hospicovou péčí na Vinohradech

Domov s hospicovou péčí na Vinohradech
Domov s hospicovou péčí je hospicové zařízení, které nabízí komorní prostředí spolu s kombinací celodenní pobytové péče, domácí hospicové služby a možnosti neomezených návštěv blízkých a přátel nemocného. Vzhledem k charakteru a kombinace péče se jedná o ojedinělé zařízení v České republice. Jeho výskyt v anglosaských zemích již však není neobvyklý. Hospicovou službu mobilně poskytuje Cesta domů o.s.

Domov s hospicovou péčí byl zrealizován v rámci rekonstrukce podkroví domova seniorů na pražských Vinohradech. Je určen pro čtyři nemocné, kterým nabízí odpovídající zázemí. Vlastní prostředí jsme chtěli vytvořit blízké domovu, tedy komorní a vlídné, které poskytne dostatek soukromí nemocnému a zároveň prostor pro pečující osoby. Mělo by skutečný domov co nejvíce nahradit a pomoci rodině v její péči. Vzhledem k okolnostem vznikalo finální řešení až v průběhu stavebních prací.

Domov s hospicovou péčí má charakter velkého bytu či domácího penzionu. Měřítka a charaktery prostor jsou navrženy tak, aby nemocným i návštěvníkům umožnily přizpůsobit se novému prostředí bez výraznějších změn jejich domácích zvyklostí. To by měla podpořit přehledná dispozice, která je intuitivně snadno uchopitelná a podpořena barevností podlah. Samostatnou kapitolou byla snaha o odstranění rozličných prvků, které by připomínaly atmosféru a provoz ústavního zařízení.

Návrh musel skloubit řadu rozdílných požadavků. Hledali jsme vhodnou míru uzavřenosti a otevřenosti jednotlivých prostor tak, abychom vyhověli odlišným potřebám soukromí nemocných i jejich blízkých v průběhu času a při různých životních situacích. Hledali jsme tedy způsob, jak v jisté chvíli nabídnout možnost „společné domácnosti“ a v případě potřeby umožnit vysokou míru soukromí.

Rovněž jsme zvažovali optimální míru vybavenosti jednotlivých místností. Na jedné straně byla snaha o vytvoření domácího prostředí s vysokou mírou zabydlenosti, proti které stála potřeba nechat otevřenou možnost dotvořit si domácí prostředí podle svého. Rovněž požadavek určité domácí neokázalosti a obyčejnosti stál proti snaze nabídnout lepší standard vybavení. Ve výsledku jsou pokoje nemocných střízlivě zařízené s možností dotvoření domácího prostředí vlastním drobným vybavením či osobními věcmi.

Vstup do domova je umístěn ve střední části podlaží ze schodišťového prostoru s výtahem. Na vstupní část navazuje otevřená recepce se stálou službou sestry. Recepce i vstup využívá horního přirozeného osvětlení ze střešních světlíků a tvoří střed provozního dění. Na jedné straně je umístěna společenská část domova, na druhé straně pokoje nemocných. Potřebné zázemí je napojeno k zadní straně recepce, zbývající provozní zázemí je umístěno v navazujícím Centru sociální péče.

Vlastní pokoje jsou koncipovány jako samostatné jednolůžkové jednotky, které v případě potřeby umožňují rovněž pobyt pečující osoby ze strany rodiny. Jsou vybaveny ve standardu hotelového pokoje. Společenská místost poskytuje prostor pro klubové sezení, dětský koutek, společné stolování či menší rodinnou oslavu. Přilehlá kuchyňka je k dispozici jak personálu tak nemocnému či jeho blízkým s možností vlastní přípravy jídla.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Domov s hospicovou péčí
Petite
27.12.13 01:19
hospic
ludvika kanická
02.01.14 10:47
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od JMA