Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Longin Business Center
Interiér recepce a společných prostor společnosti

Autor: 4A architekti | Leigh D'Agostino, Jan Burček
Spolupráce: Šimon Dočekal, Marta Chaloupková
Adresa: Na Rybníčku, Nové Město, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 2013 Užitná plocha: 280 m²

Do budovy se vstupuje po lávce nad vodní hladinou, což nás inspirovalo k představě, že člověk vstupuje přes tuto lávku do úplně jiného světa / prostoru…

Vesmírná loď na dlouhé cestě vesmírem vyrábějící si vlastní kyslík
Původní prostor recepce sestával z těžko uchopitelného prostoru nepravidelných tvarů a nesourodých stylů. Recepční pult byl těžký, studený kámen. Atrium nelákalo návštěvníky ke vstupu.
Rozhodli jsme se v jednotlivých dílčích prostorech posílit atmosféru založenou na jejich proporčních vlastnostech (vertikalita v atriu, objem v recepci, plocha velkého lobby, linearita chodby…). Zároveň jsme skloubili dva různé estetické přístupy (technický a přírodní), abychom dosáhli atraktivity a neotřelosti, které si tyto společné prostory žádají.
Prostor recepce a atria je „obalený“ perforovanou corianovou stěnou, která prostory sjednocuje a jasně vymezuje prostor změny.  Perforace vychází z Voronoi diagramu – buněčné struktury a od recepce přechází směrem k atriu z pravidelných tvarů do organických. Tedy z technického prostředí do přírodního.  To vše je podbarveno nasvícenou grafickou tapetou navrženou na míru konceptu. Recepce je velitelským můstkem s měkkým recepčním pultem organického tvaru, příjemným na dotek. Atrium se stalo kyslíkovou místností s bujnou vegetací.  Návštěvník se v atriu vydává na rozeklanou cestu vzhůru jako by stoupal po skalách Giant Causeway v Severním Irsku.  Nad atriem a recepcí se ve vzduchu vznáší molekuly vody „zavlažující rostliny“ – atypická skleněná svítidla na míru vyrobená ve sklářské dílně v Novém Boru. Každý kus je ručně vyráběný originál.
Před vstupem do dalších pater budovy se prochází v obou výtahových lobby sérií tmavých „dekontaminačních” portálů / boxů.  Jedním z nich je tzv. „media box“ s nikou na sezení a televizorem pro sledování čerstvých zpráv.  Mezi boxy procházíte kolem „artwalls“ - tedy uměleckých stěn s kolekcí zajímavých předmětů člověkem nebo přírodou vytvořených. Jde o pyramidovou mozaiku z dubového dřeva, kolekci „koláčů“ - kmenů stromů a dále niky připravené na proměnlivé výstavy uměleckých předmětů. Vše jako připomínka pozemské minulosti.
První a druhé výtahové lobby je propojeno dlouhou úzkou chodbou s menší světelnou intenzitou k vytvoření efektu světla na konci cesty – tedy prosvětleného druhého výtahového lobby. Chodba je pojednána jako měkká zvlněná stěna příjemná na dotek. Odkazuje se jednak k recepčnímu pultu a zároveň vytváří kontrast ke stávajícímu kamennému obkladu druhé strany chodby. Vzhledem k úzkým proporcím chodby předpokládáme, že procházející návštěvník bude tento kontrast vnímat i svými doteky.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 10.12.13
Návštěvnost: 40241 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Světla lik 12.12.13 09:20
Světla Lik 12.12.13 09:25
Odpověď světla 01.09.14 18:24
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.