Rodinný dům v Novém Jičíně

Rodinný dům v Novém Jičíně
Spolupráce:Lenka Burešová, Jaroslav Holub
Adresa: M.Baláše, Nový Jičín, Česká republika
Investor:rodina Pořízkova
Projekt:2011
Realizace:2013


Klient, který se již delší dobu zajímá o architekturu a oslovily jej některé z naších realizací v blízkém okolí, zakoupil mírně se svažující parcelu uprostřed nově vznikající individuální výstavby na okraji Nového Jičína. Jeho záměrem bylo realizovat rodinný dům s velkou gráží–dílnou, který by byl hmotově čistý a jednoduchý, prostorově velkorysý, poskytoval by rodině investora dostatečné soukromí a bylo by jej možno realizovat v maximální možné míře svépomocí. Stavba "svépomocí" v tomto případě nabyla poněkud jiného významu, neboť se nejednalo jen o obvyklou snahu ušetřit vedoucí k úsporným a často ne zrovna ideálním řešením. Naopak, klient přistupoval ke stavbě s nadšením a díky jeho manuální zručnosti si chtěl řadu postupů a technologií vlastnoručně vyzkoušet. Proto jsme jej na začátku našli v jeho, pro tuto stavbu zakoupeném bagru, následně jsme s údivem pozorovali, jak buduje složité prkenné bednění pro pohledové železobetonové konstrukce nebo obdivovali jím realizované detaily posuvné terasy kolem bazénu (viz fotogalerii ze stavby).
Pro zajištění soukromí a pohledové izolace vůči okolí jsme dům navrhli do teréního zářezu. Prostory pro bydlení rodiny se nachází v přízemí, patro navazující na ulici je využíváno jako garáž a dílna.
Nosná konstrukce je částečně železobetonová a částečně vyzdívaná z keramických tvárnic. Klient si přál ponechat železobetonové konstrukce v maximálním možné míře jako pohledové v co nejsurovějším stavu, proto je obvodová stěna realizována jako sendvič s vnější a vnitřní betonovou pohledovou vrstvou a tepelnou izolací uprostřed. Železobetonová je i segmentová podpora pod konzolou, v jejímž středu je exteriérová sprcha. Garáž–dílna je realizována jako montovaná ocelová konstrukce se zatepleným plechových pláštěm. Na podlaze jsou použity lité epoxidové a betonové stěrky.
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Priestorné, krásne
Jan Krchnavý
02.12.13 09:28
ano, ale . . .
S. Kuchovský
02.12.13 04:09
...
Daniel John
03.12.13 01:51
Tleskám
Bedriska
03.12.13 09:48
První dojem
Dr.Lusciniol
05.12.13 12:48
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Kamil Mrva Architects