Nájemní byt Letná

Nájemní byt Letná
Realizace:2013
Užitná plocha:24 m2


Byt se nachází v jednom ze sedmi funkcionalistických domů od architektů Jaroslava Stockara a Josefa Šolce na Praze 7.  Dům byl navržen společně s kinem jako zakázka Penzijního fondu zaměstnanců Národní banky v letech 1937-40. Rekonstrukce bytu navazuje na jedinečnou atmosféru místa a doplňuje zachovalé prvky v domě v souladu s požadavky na současné bydlení.
Požadavkem investora, bylo navrhnout byt k pronájmu pro maximálně dva nájemníky, využít poměrně malou plochu a uchovat jedinečnou atmosféra s odkazem na "gesamtkunstwerk" celého domu, potažmo bloku. Speciálním požadavkem klienta bylo využívat kombinaci černé a bílé v povrchách či materiálech, tak aby tento dialog barev nijak neomezoval budoucí nájemníky.
Vstup do bytu je ze společných prostor přímo do malé kuchyňky. Zde je i botník obložený nerezový plechem, který opticky zvětšuje prostor. Tento prostor tvoří filtr mezi koupelnou a obývacím prostorem. Kuchyňská linka i ostatním vybavením bytu bylo navrženo na míru malé dispozici. Z důvodu optického zvětšení a sjednocení prostoru, byla použita keramická dlažba s geometrickým vzorem.  Tato dlažba je použita na podlahu kuchyně a koupelny a také jako obklad u kuchyňské linky. Vstup do koupelny je dřevěnými posuvnými dveřmi, které jsou lazurovány do odstínu šedé. V prostoru koupelna je vestavěná pračka a umyvadlo do jednotného bloku, který je sjednocený stejným materiálem. Obytný prostor je orientovaný do klidného vnitrobloku. Je zde vestavěná postel s úložnými prostory, jídelní stůl a další potřebné úložné prostory. Původní parketová podlaha byla zachována. Nově navržený vestavěný nábytek využívá maximálně dispoziční možnosti bytu, tak aby opticky nezmenšoval prostor. V kontrastu k němu je v interiéru použit volný dobový nábytek. Výrazný prvek interiéru je lustr české výroby z období 50. let v Bruselském stylu. Světelnou atmosféru prostoru dokreslují nástěnná světla.
Jednoduchý dialog mezi novými vstupy a dobovými prvky vytváří bezčasou atmosféru interiéru.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
poznámka k barevnému řešení
Dagmar Kovalčíková
21.11.13 01:48
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 0,5 Studio