Zubní klinika Proclinic

Zubní klinika Proclinic
Spolupráce:Jakub Holas, Helena Šebestová, Miroslav Korbička, Jan Hofírek, Jakub Sekula
Adresa: Skorkovského 58, Židenice, Brno, Česká republika
Realizace:2013


Zubní klinika v srdci příjemné rezidenční části Židenic, na ulici Skorkovského, vznikla rekonstrukcí řadového domu z 30. let minulého století. Původní zůstaly obvodové stěny, část podzemního podlaží a teracové schodiště, jakožto fragment pojící dům s jeho historií. Ve čtyřpodlažním objektu tak vznikla zubní klinika se čtyřmi ordinacemi a operačním sálem v podkroví.

Koncepčním východiskem pro návrh byl strach zakořeněný v pacientech zubních ordinací. Chtěli jsme vytvořit budovu a interiér, který pomůže lidem se tohoto strachu zbavit, tedy příjemný, hřejivý, civilní, nepřipomínající chladné prostředí běžných zubních ordinací. Z tohoto vychází užití dřeva v interiéru, tapet na stěnách či oblých tvarů interiérových detailů (např. nábytková kování, sanita nebo grafický orientační systém). Kontrastním a osvěžujícím prvkem jsou pak firemní barvy užité po jednotlivých patrech v interiéru a propisující se až na fasádu ve formě výrazných šambrán. Svojí fasádou dům porušuje přísnou uniformitu rezidenční řadové zástavby a dává tak najevo svoji výjimečnost obsahu i formy.

Podíleli jsme se na projektu od prvotních konceptů přes kompletní projektovou dokumentaci včetně projektu interiéru až po realizaci, v níž jsme sehráli roli dodavatele a autorského i stavebního dozoru zároveň. Vnímáme to jako ideální způsob, jak bezchybně uvést do života všechny naše i investorovy představy o výsledném díle. Zároveň je možné flexibilně reagovat na skutečnosti, které se často na stavbě při rekonstrukcích vynoří. Investor si tak zachovává dokonalý přehled o stavbě, ale současně jí není zatěžován.

Potýkali jsme se s omezeným prostorem definovaným stávajícím obrysem domu i s tlakem investora na co nejrychlejší zprovoznění objektu. Stavba od prvotních konceptů po kolaudaci a zprovoznění ordinací trvala pouhých 9 měsíců. Zásadním aspektem návrhu byla rovněž ergonomie pracoviště, kterou jsme řešili přímo s odborníky na zubařskou techniku.

Vstup do objektu leží výškově v mezipatře na rozhraní prvního nadzemního a podzemního podlaží. V podzemním, ale částečně prosvětleném podlaží se nachází veškeré technické zázemí, zázemí lékařů, avšak i místnost s rentgenem a hygienické zařízení pro pacienty. Ve dvou nadzemních podlažích se pak nalézají vždy dvě ordinace se společnou čekárnou. V prvním patře vás uvítá recepční pult s centrální kartotékou. Podkroví je stavebně připraveno na rozšíření kliniky o operační sál či jiný požadovaný provoz.

Fotografie přiložené k článku jsou z doby před dokončením.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Fandament Architects