Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Zubní klinika Proclinic

Autor: Fandament Architects | Václav Kocián, Pavel Lazarov
Spolupráce: Jakub Holas, Helena Šebestová, Miroslav Korbička, Jan Hofírek, Jakub Sekula
Adresa: Skorkovského 58, Židenice, Brno, Česká republika | mapa
Realizace: 2013

Zubní klinika v srdci příjemné rezidenční části Židenic, na ulici Skorkovského, vznikla rekonstrukcí řadového domu z 30. let minulého století. Původní zůstaly obvodové stěny, část podzemního podlaží a teracové schodiště, jakožto fragment pojící dům s jeho historií. Ve čtyřpodlažním objektu tak vznikla zubní klinika se čtyřmi ordinacemi a operačním sálem v podkroví.

Koncepčním východiskem pro návrh byl strach zakořeněný v pacientech zubních ordinací. Chtěli jsme vytvořit budovu a interiér, který pomůže lidem se tohoto strachu zbavit, tedy příjemný, hřejivý, civilní, nepřipomínající chladné prostředí běžných zubních ordinací. Z tohoto vychází užití dřeva v interiéru, tapet na stěnách či oblých tvarů interiérových detailů (např. nábytková kování, sanita nebo grafický orientační systém). Kontrastním a osvěžujícím prvkem jsou pak firemní barvy užité po jednotlivých patrech v interiéru a propisující se až na fasádu ve formě výrazných šambrán. Svojí fasádou dům porušuje přísnou uniformitu rezidenční řadové zástavby a dává tak najevo svoji výjimečnost obsahu i formy.

Podíleli jsme se na projektu od prvotních konceptů přes kompletní projektovou dokumentaci včetně projektu interiéru až po realizaci, v níž jsme sehráli roli dodavatele a autorského i stavebního dozoru zároveň. Vnímáme to jako ideální způsob, jak bezchybně uvést do života všechny naše i investorovy představy o výsledném díle. Zároveň je možné flexibilně reagovat na skutečnosti, které se často na stavbě při rekonstrukcích vynoří. Investor si tak zachovává dokonalý přehled o stavbě, ale současně jí není zatěžován.

Potýkali jsme se s omezeným prostorem definovaným stávajícím obrysem domu i s tlakem investora na co nejrychlejší zprovoznění objektu. Stavba od prvotních konceptů po kolaudaci a zprovoznění ordinací trvala pouhých 9 měsíců. Zásadním aspektem návrhu byla rovněž ergonomie pracoviště, kterou jsme řešili přímo s odborníky na zubařskou techniku.

Vstup do objektu leží výškově v mezipatře na rozhraní prvního nadzemního a podzemního podlaží. V podzemním, ale částečně prosvětleném podlaží se nachází veškeré technické zázemí, zázemí lékařů, avšak i místnost s rentgenem a hygienické zařízení pro pacienty. Ve dvou nadzemních podlažích se pak nalézají vždy dvě ordinace se společnou čekárnou. V prvním patře vás uvítá recepční pult s centrální kartotékou. Podkroví je stavebně připraveno na rozšíření kliniky o operační sál či jiný požadovaný provoz.

Fotografie přiložené k článku jsou z doby před dokončením.












Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 23.11.13
Návštěvnost: 35619 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.