Architektura 17. MFDF Ji.hlava

Architektura 17. MFDF Ji.hlava
Adresa: Jana Masaryka 16, Jihlava, Česká republika
Investor:Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava
Realizace:10.2013


foto: ECHTarchitektura
„Dobrá úroda“, takový byl podtitul letošního sedmnáctého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Festival jím připomínal, že jako dobrý hospodář dokumentární film podporuje-pěstuje a samozřejmě především symbolicky sklízí, co se na dokumentárním poli, zahradě či v sadu urodilo. Tradičně výrazný grafický vizuál Juraje Horvátha byl barevný a přímočaře používal motivy plodů, ovoce a zeleniny, v mnoha podobách.
Na trendu nepodpory kultury se v našem státě zatím nic nemění. Festival tak vzniká se stále se zmenšujícím finančním krytím. Pro architektonickou podobu festivalu to znamená soustředění se na pragmatické potřeby vytvoření dočasných interiérů festivalového centra a vizuální inzerci přítomnosti festivalu ve veřejném prostoru města. To vše při snaze o realizaci strategií vypůjčených stavebních elementů a sponzorsky získaného materiálu, což samozřejmě nutně vede k “low-budgetovému“ poněkud punkovému efektu.
Zemědělskou stylizaci 17. ročníku festivalu tak dodkreslovaly interiéry vytvořené pomocí klasických barevných ovocnářských přepravek či ovocně-zeleninový orientační systém festivalového centra, v jež se proměnila budova OGV (Oblastní galerie Vysočiny). Koncepce šla do takových detailů, jakým bylo např. balení festivalových triček do zavařovaček, jejichž potištěné víčko bylo zároveň plackou.
V exteriérech jsme byli na poslední chvíli nuceni původně konzistentně zemědělskou koncepci opustit a zimprovizovat náhradní řešení. Souběh s předčasnými parlamentními volbami totiž přinesl údajnou podobnost našeho architektonického vizuálu s některými prvky volební kampaně jedné z politických stran a apolitický festival se z pochopitelných důvodů preventivně vyhnul možným politickým konotacím. Škoda, neb nic podobného našim záměrům jsme v Jihlavě během předvolební kampaně nezaznamenali.
Ve veřejném prostoru města se nakonec objevily alespoň výrazně barevné, večer svítící, poutače z tzv. IBC kontejnerů. Ty vyznačovaly jednotlivá festivalová místa nebo, jako objekt na náměstí  co by proměnlivě blikající poutač-brána, připomínaly konání festivalu.
Josef Čančík
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ECHT architektura H3T Architekti