Dům v Radotíně

Dům v Radotíně
Rodinný dům je situován na plošině nad Radotínem s výhledem přes údolí Vltavy a Berounky. Územní plán pro danou lokalitu ukládal regulativy v podobě mírného sklonu střechy a velikosti podlažních ploch. Koncept domu vychází z mírné svažitosti pozemku směrem k jihu a přístupem od severu.
Objekt je opticky rozdělen na tři části. Prostřední část, kde je umístěno schodiště a hala, je zastřešena plochou střechou krajové části jsou zastřešeny pultovými střechami skloněnými proti sobě. Dispoziční řešení jsme navrhli s ohledem na orientaci, propojení se zahradou a výhledy. V přízemí je navržen obytný prostor s halou, kuchyní a pracovnou které jsou orientovány směrem k jihu. Na sever ve vstupní části jsou obráceny technické místnosti a vstup do domu, které jsou posazeny o dva schody výš. V podkroví jsou tři pokoje, koupelna a šatna.
Jelikož investor je profesně sklenář, hodně prvků bylo řešeno ze skla a detaily byly navrženy v kooperaci s firmou ACERA sklenářství. Vrcholem pohodové spolupráce byl nápad investora zbudovat vinný sklep v jídelně přístupný přes otvíravou prosklenou podlahu po proskleném schodišti.
Konstrukční řešení domu je zděný systém s keramických bloků se železobetonovými stropy a železnými nosníky nesoucí střešní plášť. Na většině fasád je použitý kontaktní zateplovací systém s omítkou. Středová část je obložena ušlechtilým cedrovým dřevem a slunolam v jižní fasádě  a hmota garáže je opláštěna titanzinkovým předzvětralým plechem. Na horní terase jsou použity terasová prkna z tropického dřeva v kombinaci s oblázky.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Sklípek
JJ
14.11.13 10:18
ach jo
Eva Müllerová
15.11.13 10:18
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ORESTA spol.s r.o.