Expozice lachtanů

Expozice lachtanů
Výtvarná spolupráce na realizaci skal:V. Špoula, Roman Hudziec, Kryštof Krejča
Adresa: ZOO Praha, Praha, Česká republika
Investor:Zoologická zahrada hl. m. Prahy
Projekt:2006 - 2007
Realizace:2008 - 2009
Náklady:39 000 000 CZK


Nový areál pro lachtany v pražské Zoo je řešen jako záliv v útesu, který tvoří přírodní amfiteátr. Pro návštěvníky nabízí tři cesty: s pohledy pod vodu v jeskyni, s posezením v amfiteátru nebo dobrodružnou cestu s vyhlídkou z útesu. Scénické efekty doplňuje vstup přes lávku s vodopádem mezi skalní průrvou.

Pro scénické úpravy byl použit čedič. Celkem je v expozici 1 500 tun (300 m³) přírodního kamene. Doplňují jej umělé skály vytvořené z probarveného betonu, který je nastříkán na kovové kostře a jeho konečná povrchová úprava je dílem výtvarníků.

Dispozičně je areál rozdělen útesem – před ním se nachází návštěvnická část, za ním a pod ním pak zázemí.
Expoziční bazén z vodostavebného betonu má ledvinovitý tvar. Jeho plocha činí 360 m² a objem 530 m³; maximální hloubka je zde 250 cm. Do bazénu vede z útesu skluzavka pro lachtany.

V zázemí jsou situovány strojovny čištění vody a odstavné bazény pro lachtany (venkovní odstavný a tři uzavřené vnitřní), zázemí pro ošetřovatele a odstavný dvorek pro lachtany. Vnitřní prostor s odstavnými bazény lze libovolně rozdělovat posuvnými stěnami, aby ani v případě nezbytné izolace určitého zvířete neztráceli lachtani vzájemný kontakt.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od AND architektonický atelier