Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům ve svahu

Autor: KLANC ARCHITEKTI | Tomáš Klanc
Spolupráce: Kryštof Spilka
TDI: Tomáš Klanc
Adresa: Zahořany, Králův Dvůr, Česká republika
Náklady: 5 000 000 CZK Projekt: 2008
Realizace: 2009-10 Užitná plocha: 260 m²
Zastavěná plocha: 120 m²


MALÝ VELKÝ DŮM
Dům, který si na nic nehraje a poskytuje vše, co se od moderního bydlení očekává. Zvenku působí jako malý, přitom uvnitř obsahuje velký prostorový komfort dispozice pro rodinu s dětmi, včetně garáže, sklepa a půdy. Pozemek v okolí Křivoklátských lesů zaujal mladý pár právě blízkostí přírody i veškerých služeb v okresním městě Berouně. Umístění ve svahu nabízelo potenciál krásného výhledu. Majitelé se nenechali odradit případnými úskalími výstavby ve svahu, protože tušili, že vhodný projekt na míru dokáže nevýhody parcely otočit v přednosti. Obrátili se na náš atelier, protože je oslovil styl našich staveb i naše ochota se jim plně věnovat.

IDEA DOMU
Dům je navržený podle principů RAUMPLANU. Dispozice domu je řešena po jednotlivých půl-patrech jako víceúrovňová kompozice vnitřních prostor, kde každá výšková úroveň má svoji funkci. Tímto řešením se minimalizují chodby nutné pro přístup do pokojů v jednotlivých patrech. Díky půl-patrům máme možnost vstoupit do pokojů vždy přímo z mezipodesty schodiště, nebo pokračovat ve vertikálním pohybu po domě po schodech nahoru a dolu. Výškový rozdíl půl-patra cca 1,5 m navíc přesně odpovídá výškovému rozdílu svahu pod domem. Půlpatrové řešení se neprojevuje ale jen v interiéru.  Díky vzájemně půdorysně posunutému vrstvení hmot jednotlivých půl-pater nad sebou vzniká i nezaměnitelná dynamická silueta celého domu zvenčí. Pod vykonzolovanými konstrukcemi přesahu střechy a prvního patra vzniká přirozeně zastřešený prostor vstupu a obytné terasy.

DISPOZICE

Vstupní část, na výškové úrovni ulice, zahrnuje garáž, technickou místnost s prádelnou a sprchou, zádveří se šatnou a vstup na schodiště. Sestoupíme-li o půl-patro dolů, ocitneme se v prostorném obytném prostoru ve tvaru L, kde se nachází kuchyňský kout, jídelní a obytná část. Jižní stěna je celá prosklená a nabízí výhled do krajiny. Vydáme-li se ze vstupního zádveří naopak o půl-patro směrem vzhůru, ocitneme se na úrovni, kde se nachází ložnice rodičů a pracovna využitelná i jako pokoj pro hosty nebo 3. dětský pokoj. Oba pokoje mají stejný výhled jako je z obývacího pokoje o patro níž. Na této výškové úrovni je ještě umístěna společná koupelna a šatna přístupná z ložnice rodičů. O další půl-patro výš jsou dva dětské pokoje ve vikýři. Oba jsou rozšířené o patýrko na spaní v hřebeni střechy přístupné po schůdkách. V hřebeni střechy je ještě prostorná po posledním rameni schodiště přístupná půda. Dům je částečně podsklepený, sklep je přístupný zvenku a je učen pro skladování zahradního nářadí a podobně.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Konstrukční systém je kombinaci zděných štítových zdí, mezi které je vložená a se kterými je provázaná ocelovo-dřevěné pohledová konstrukce dřevostavby. Tento způsob umožňuje spojit výhody obou systémů, zděná část má ztužující a tepelně akumulační funkci, přiznaná dřevěná konstrukce dodává interiéru útulnost a pocitovou vstřícnost. Obytný prostor je díky přiznané nosné dřevné konstrukci stropů a krovu pocitově automaticky zabydlený. Dřevo umožňuje navíc velkou kreativitu v celkovém výrazu a siluetě domu - dá se s ním pracovat jako se sochou. Dřevěné trámy a dřevěný podhled vytvářejí úplně jiný dojem než jen holé bílé stěny a stropy. To je důvod, proč tento konstrukční systém rádi používáme, a dá se říct, že se na něj i díky zkušenostem specializujeme.
 
INTERIÉR
Výše popisované přiznané dřevěně trámy a palubkový záklop stropů, černé marmoleum - artolemu, stříbrně šedou kuchyňskou linku, lakované vestavné skříně a do stropu vysoké bezfalcové dveře doplňuje kusový teakový nábytek z Indonésie. V koupelně je na podlaze keramická dlažba imitující plech a na stěnách betonová stěrka. Originální výtvarný prvek představuje zábradlí schodiště. Do MDF desky byly vyřezány nepravidelné kruhové otvory, takže vznikl zajímavý grafický vzor - ementál. Rozmístění jednotlivých otvorů v ementálu jsme společně s klientem a jeho dětmi provedli na jednom z kontrolních dní v průběhu stavby. Náš truhlář nejdříve vsadil provizorně do zrcátka schodiště desku, na kterou jsme kružítkem nakreslili různě velké kružnice, které se potom na dílně vyřezaly. Veškeré truhlářské práce včetně kuchyně, schodů, zábradlí, vestavných skříní a dveří provedlo truhlářství TITA na míru podle našeho návrhu. Neoddělitelnou součástí interiéru obytného pokoje a jídelny je celostěnové prosklení jižní fasády, za kterým se každý den mění podle počasí několik kilometrů dlouhý panoramatický výhled od Berouna až po Brdy.


















Projekt
Fotograf
Vavřinec Menšl
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 24.10.13
Návštěvnost: 35678 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
k žití ... host 29.10.13 11:42
Klanc Eva Müllerová 31.10.13 12:38
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.