Rodinný dům ve Vidovicích

Rodinný dům ve Vidovicích
Hlavní dodavatel:Arnošt s.r.o.
Adresa: Na Terase, Vidovice, Česká republika
Projekt:2010-11
Realizace:2011-12
Zastavěná plocha:155 m2
Obestavěný prostor:878 m3


foto: Jan Zátorský
Pozemek pro stavbu rodinného domu se nachází v intravilánu obce v chatové oblasti, která se v posledních letech postupně mění na zástavbu rodinnými domy. Zadní část pozemku je mírně svažitá směrem k severu.
Záměrem klientů bylo postavit menší rodinný dům s dvěma oddělenými ložnicemi a fotografickým ateliérem, dům byl v zadání charakterizovaný jako „neviditelný“.
Návrh lapidární a přitom měkké formy objemu stavby i její osazení na pozemku sleduje bezproblémové začlenění domu do okolní zahrady a využití spádu terénu k efektivnímu využití zastavěné plochy. Dům je orientován ve směru nejlepších výhledů východním a severním směrem, šikmé natočení východní fasády zlepšuje její oslunění. Jižní část stavby s hlavními obytnými prostory je řešena jako do zahrady otevřený prostor osazený na úrovni terénu, vymezený pouze obvodovými sloupy. Severní dvoupodlažní část s ložnicemi v patře a ateliérem v suterénu přístupném ze zahrady, je více vymezena zdmi s okny. Chodba mezi ložnicemi je využita jako knihovna, končící arkýřovým oknem v severní fasádě, řešeným jako relaxační plocha. Pultová ozeleněná střecha domu spádovaná směrem k ulici má na jižní fasádě minimální podchozí výškou, takže při pohledu z ulice působí stavba jako přízemní objekt, rozměrově odpovídající sousedním chatám. Koncepčně je návrh odvozen od zužujícího se měchu starého fotografického přístroje, zaostřeného na vstupní branku a ulici.
Nosné zdi a příčky jsou z keramických bloků opatřených kletovanou omítkou, stropy z pohledového železobetonu, šikmý strop je z bílého betonu. V obytných místnostech a koupelně jsou masivní dřevěné podlahy, v zázemí a ateliéru cementové stěrky. Parkování je řešeno jako lehký přístřešek na hranici pozemku.
Ladislav Lábus AA-Architektonický ateliér
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
18.11.13 02:01
Tradicne
A.J.K.
18.11.13 02:07
Výborně
21.11.13 06:40
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Lábus AA