Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Nad Tejnkou

Autor: SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI s.r.o. | Jan Schindler
Adresa: Nad Tejnkou, Břevnov, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 2013

Kontext
V širším pohledu je dům součástí historické domkářské zástavby bývalé osady Tejnka. Celé území bylo vyhlášeno památkovou zónou a je charakteristické poměrně hustou formou zástavby s drobným měřítkem jednotlivých staveb. 

Původní stav
Na pozemcích se původně nacházel obdélný objekt o půdorysných rozměrech 15,6 krát 5,4 metru se sedlovou střechou. Dříve jednopodlažní stavba z počátku 19. století byla ve dvacátých letech 20. století dostavěna o další patro a krov. Osa hřebene střechy je přibližně orientována v severojižním směru. Jižní hranice pozemku se štítovou stěnou přímo sousedí s ulicí Nad Tejnkou a byla lemována opěrnou zdí, která vyrovnávala výškový rozdíl cca 1,8 metru mezi přilehlou silnicí a sníženým přízemím domu se zahradou. K opěrné stěně byly přistavěny objekty vstupního schodiště a bývalé kolny s venkovním septikem. Veškeré původní konstrukce byly ve velmi špatném technickém stavu způsobeném zejména vlhkostí a plísněmi. Opěrná zeď včetně oplocení a objektu kolny, byly vlivem neúnosné dopravní zátěže zcela zničeny. 

Koncept
Záměrem architektonického konceptu je provedení homogenní třípodlažní vestavby dovnitř historického objektu, navýšení střechy, realizace přístavby podél ulice a snížení dvorní části včetně podezdění nových základů a odizolování objektu proti zemní vlhkosti. Základní hmotová kompozice je tvořena historickou budovou a novým přístavkem. Objekt přístavby podél jižní hranice je navržen jako kompaktní objekt z monolitického pohledového betonu, jehož plochá střecha výškově kopíruje niveletu přilehlé ulice a vytváří prostor pro parkování a vstup do domu. Téma masivního stavění pokračuje také v rámci historické části domu formou monolitické betonové vestavby stěn, stropů a schodiště, vše s přiznaným povrchem po bednění z nehoblovaných dřevěných prken. Analogicky jsou podlahy provedeny jako strojně hlazené betonové desky.

Dispozice
Vstupní hala vede přímo do prostoru mezipodesty nového dvouramenného schodiště. Úroveň vstupního mezipatra se nachází přibližně v 1/3 výšky pod 2. NP. Přízemí je orientováno kolem intimní vnitřní zahrady - atria a je koncipováno jako plynulý volný prostor s jídelnou a kuchyní, s návazností na sníženou místnost obývacího pokoje. V horních podlažích se nachází privátní sféra domu s ložnicí, 3 dětskými pokoji, pokojem pro hosta, pracovnou a dvěma koupelnami. Veškeré místnosti jsou přístupné z dlouhé chodby vedené podél západní obvodové zdi, která vznikla prostorovým prodloužením hlavních schodišťových podest.


























Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 09.10.13
Návštěvnost: 51720 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
krásné! Helena 10.10.13 16:10
Jako... Winter 11.10.13 08:27
? ran 11.10.13 13:14
Podlahy Eva Šindelářová 12.10.13 21:25
... Daniel John 12.10.13 22:03
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.