Origami ze dřeva a hlíny

Origami ze dřeva a hlíny
Úsporný dům, postavený v nové čtvrti na východ od Prahy, využívá moderní technologie i tradiční východní učení. Silueta prozrazuje inspiraci starým japonským uměním skládání papíru ORIGAMI, pod pláštěm najdete prvky pramenící z filozofie feng - šuej.

VÝBĚR MÍSTA
Tiché zákoutí s výhledem na jih k lesu vyhovovalo manželům jak klidnou polohou, tak blízkostí přírody a dobrou dostupností hlavního města. Dlouhá úzká parcela, táhnoucí se od příjezdové cesty směrem k východu, přímo vyzývala ke stavbě jednoduchého obdélníkového domu. "Obrátili jsme se na architekta Tomáše Klance, který nás zaujal svým výtvarným stylem, a tak samozřejmě nezůstalo u prvoplánového řešení," vysvětluje další vývoj projektu majitelka domu.

IDEA DOMU
Kompozice stavby vyplynula ze situace na parcele, místních regulačních podmínek a architektovy invence. Územní plán, jak tomu často bezdůvodně u nových příměstských čtvrtí bývá, požadoval jednopodlažní stavbu se sedlovou střechou. Podařilo se mi kreativně transformovat tyto požadavky do atypické formy využívající dynamického průniku zkosených rovin. Vyšel jsem ze základního obdélníkového půdorysu, který jsem narušil částečně zkosenou jižní obvodovou stěnou. Dům jsem zastřešil kombinací netradičně příčně orientované sedlové střechy, pultové střechy podkroví a vegetační střechy nad garáží a terasou tak, že v celkové siluetě domu a v rovinách střech vznikl efekt japonského ORIGAMI. Ten dává domu nezaměnitelnou dynamickou siluetu. Úřední šiml byl splněn, v podélném i příčném řezu je jasně vidět sedlová střecha, i když asi trochu jinak, než nesmyslný požadavek územního plánu na sedlovou střechu předpokládal.

DISPOZICE
Jednoduchá dispozice začíná na západní straně krytým automobilovým stáním a zastřešenou obytnou terasou, která se směrem k východu rozšiřuje a přechází ve společnou obývací část. Tento prostor, akcentovaný funkční náplní i vysokým stropem otevřeným do štítu, obsahuje sezení, jídelnu, kuchyň a galerii, přístupnou po vřetenovém schodišti s integrovaným krbem. Slunce sem přichází prosklenou jižní stěnou, která opticky propojuje bydlení se zahradou.

Ze společné obývací části vychází otevřená podélná chodba, která rozděluje zbytek dispozice na jižní ložnicový trakt s ložnicí rodičů a dětskými pokoji a technický severní trakt s hlavním vstupem, WC, technickou místnost a koupelnou. Chodbu zakončuje šatna prosvětlená francouzským oknem do zahrady. V podkroví na galerii se nachází malá pracovna a čajové sezení s opiovým stolkem. V podkroví pultové střechy je další pokoj orientovaný na sever, který lze využít pro hosty, jako hernu či atelier, za tímto pokojem je ještě malý půdní prostor na skladování.

INTERIÉR
Vybavení interiéru paní domu přivítala jako velkou možnost seberealizace a pečlivě jej promyslela do všech detailů. Přiznaná konstrukce krovu a celkové koncepční řešení interiéru od architekta doplnili investoři již sami teakovými podlahami, nábytkem, dekoracemi a vlastnoručně prováděnými hliněnými omítkami a marockými štuky, což odráží snahu o zdravé bydlení spjaté s přírodou. Tlumené teplé zemité barevné odstíny, masivní tvary, oblé hrany a volba materiálů prozrazují inspiraci v učením feng - šuej. Atmosféru dolaďuje několik originálních kusů orientálních dekorací z Indonésie.

SVÉPOMOCNÁ VÝSTAVBA
Vzhledem k finančním možnostem mladá dvojice naplánovala realizaci stavby svépomocí. "Netroufali jsme si provádět vlastními silami kompletní dřevostavbu, a proto jsme se na doporučení architekta rozhodli pro kombinaci obvodového nosného zdiva v přízemí a na ní nastavěné pohledové dřevěné konstrukce stropů a krovu," vysvětluje majitelka. "Dřevo na stropy a krovy pochází z vlastních zdrojů, stěny jsou zděné z vápenopískových bloků, zateplené z vnější strany a opatřené hliněnými vlastnoručně dělanými omítkami. Dům má výborné energetické vlastnosti, dlouho drží teplo a v létě se naopak nepřehřívá. Je navržen jako nízkoenergetický - téměř pasivní. Díky úspoře za svépomocnou výstavbu nám zbyly peníze na investici do vytápění tepelným čerpadlem s řízeným větráním s rekuperací, takže náklady na vytápění domu jsou výrazně nižší, než obvykle."

Stavební náklady: 3,5 mil. Kč
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Interier
A.J.K.
01.10.13 06:45
krásny rodinný domček v "kobercovke"
Martin Fabian
03.10.13 01:03
.... v "kobercovke"
Martin Fabian
03.10.13 01:44
Vsetko
gondvana
03.10.13 09:20
Místo pro život
Alf
03.10.13 12:12
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KLANC ARCHITEKTI