Operní dům Kanton

Operní dům Kanton
Spoluautor:Woody K.T. Yao
Adresa: 1 Zhujiang Xi Lu, Zhujiang, Tianhe, Kanton, Čína
Investor:Zastupitelstvo města Kanton
Soutěž:2002
Projekt:2003
Realizace:01.2005 - 08.2010
Užitná plocha:73019 m2
Plocha pozemku:42000 m2
Náklady:200 000 000 USD


Budova opery v Kantonu, hlavním městě čínské provincie Kuang-tung, byla dokončena již v srpnu 2010, ale slavnostního otevření se dočkala až 26. února 2011. Autorkou návrhu je londýnská architektka Zaha Hadid, která na břehu Perlové řeky poblíž ostrova Haixinsha sloužícího k rekreaci dvanáctimilionové metropole, umístila velký koncertní sál s kapacitou 1800 diváků. Opera svým tvarem připomíná obří balvan, který byl po dlouholetém omílání v korytu Perlové řeky vyloven, aby se mohl stát černou perlou uprostřed mezinárodního finančního centra. Anonymní prostředí zaplněné čerstvě dokončenými mrakodrapy potřebovalo nějakou (nejlépe kulturní ikonu), podle níž by se odlišilo od desítek dalších čínských megapolí. Rychle rostoucí průmyslové město Kanton těžící především z blízkosti strategického přístavu Hongkong. Město při hledání nové ikony vsadilo po vzoru australského Sydney na netradiční stavbu operního domu a v roce 2002 uspořádalo mezinárodní soutěž, z níž vítězně vzešel návrh Zahy Hadid inspirovaný hladce obroušenými naplavenými říčními oblázky.
Objekt opery spočívá na mohutném soklu posazeném na umělé vodní hladině a je funkčně rozdělen do dvou hlavních hmot na hlavní hudební sál pro 1804 diváků a víceúčelový sál s kapacitou 443 sedadel. Hadid se snaží svoje návrhy organicky tvarovat, jako když si řeka svými proudy neodvratně přizpůsobuje krajinu. Slouží jí k tomu stavební program se seznamem vnitřních prostor, které obaluje komplikovanou ocelovou konstrukcí a pláštěm z černých žulových desek.
Poněvadž se většina kulturních událostí odehrává ve večerních hodinách, byl kladen velký důraz na způsob nasvícení celého objektu - rozzářená přístupová schodiště, rozjasněný foyer i osvětlení hlavního hudebního sálu připomínajícího hvězdy na noční obloze.
Budova opery je prvním z řady kulturních objektů v centru Kantonu, kde by poblíž Perlové řeky mělo brzy vyrůst také nové městské muzeum a knihovna s archivem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Zaha Hadid Architects