Rodinný dům Borinka

energeticky pasivní dům

Rodinný dům Borinka
Spolupráce:Pavel Daněk, Stanislav Kučera
Adresa: Řecko
Projekt:2010 - 2011
Realizace:2012 - 2013
Užitná plocha:157 m2
Zastavěná plocha:163 m2
Náklady:5 800 000 CZK


Dům pro čtyřčlennou rodinu je umístěn na louce na okraji obce Borinka u Bratislavy. Je postaven v pasivním standardu podle zásad udržitelné výstavby, s vlastním zdrojem užitkové vody.
Tvarem a polohou je dům přizpůsoben pozemku - ochrannému pásmu plynovodu. Dům svým jednoduchým objemem interpretuje klasický příměstský dům. Dům je jednopodlažní, obytnému prostoru dominuje převýšená část s galerií. Při navrhování jsme kladli důraz na použití místních materiálů a na co nejmenší množství vestavěné energie. Na vnitřní akumulační stěnu jsme použili nepálené cihly.
Součástí návrhu byl také návrh zahrady s přírodním jezírkem s umělou cirkulací. Část jezírka slouží ke koupání, část je vodní biotop.
  
Nosná konstrukce je dřevěná (nosníky STEICO wall SW) s difúzně otevřeným obvodovým pláštěm s foukanou tepelnou izolací z celulózy.
Interiérové obložení rámových konstrukcí stěn je z desek OSB P+D (funkce statická + parozábrana), s instalační dutinou a představenou slámovou deskou STRAMIT, povrchově upravenou stěrkovým tmelem.
Venkovní opláštění je z eko desek STO Weichfaserplate M 80 mm s venkovní omítkou systému STO, difúzně otevřenou. Tloušťka obvodové stěny je 500 mm.
Vnitřní nosné konstrukce a výztužné stěny jsou z KVH hranolů, oboustranně opláštěné deskami OSB 3 P+D a SDK deskami.
Centrální akumulační stěna je z KVH hranolů s výplní z plných nepálených cihel.
Stropní konstrukce je z KVH hranolů. Záklop - podlaha je z fošen.
Střešní konstrukce je z nosníků STEICO Joist SJ, osazené na vrcholové vaznici a na pozednicové stěně, s tepelnou izolací z minerální vlny (celkem použito 600 mm izolace Rockwool Airrock LD).
Krytina je ze střešní folie FATRAFOL TPO – P 918, na ní je extenzivní ozeleněná střecha.
Vchodové dveře a okna jsou s dřevěnými rámy s přerušeným tepelným mostem a izolačními trojskly. Uw  = max. 0,8 W/m²K. Na okolní konstrukce jsou okna napojena systémovými páskami.
Dřevěné prvky domu jsou impregnovány a potom natřeny 1x tenkovrstvou bio lazurou.
Dům je vytápěn těsnou krbovou vložkou na dřevo s vnějším přívodem spalovacího vzduchu, teplá voda je ohřívána termickými slunečními kolektory, větrání je zajištěno větracím zařízením s rekuperací tepla.
Na střeše jsou fotovoltaické panely, dodávající energii do sítě.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Cena--ARCHIWEB--
granko
03.10.13 09:34
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od DOBRÝ DŮM, s.r.o.