Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Administrativně-vstupní budova Muzea opolské vsi
Budynek administracyjno-recepcyjny Muzeum Wsi Opolskiej

Autor: db2 architekci | Iwona Wilczek, Mariusz Tenczyński
Ewa Ogleçka
Spolupráce: Jarek Oglęcki (3D model)
Adresa: ul. Wrocławska 174, Opolí, Polsko | mapa
Web: www.muzeumwsiopolskiej.pl
Investor: Muzeum Wsi Opolskiej
Projekt: 10.2005 - 03.2006 Realizace: 10.2005 - 03.2006
Soutěž: 09.2005 - 10.2005 Užitná plocha: 1130 m²
Zastavěná plocha: 842 m² Plocha pozemku: 13200 m²
Obestavěný prostor: 3680 m³

Muzeum Opolské vsi je skanzen založených v padesátých letech minulého století nedaleko města Opole v Horním Slezku. Ve venkovní expozici nalezneme 50 historických stavení s původním zařízením v podobě nábytku, vybavení a pracovních nástrojů. Jedná se téměř výhradně o dřevěné roubené nebo hrázděné stavby postavené v 18. nebo 19. století a následně přenesené do skanzenu. Rozmanité stavební typy venkovské architektury zde zastupují stavby hostince, školy, kostela a dva větrné mlýny. Muzeum nabízí kromě historických stavení i atraktivní venkovní prostředí. Velké množství návštěvníků skanzenu tak přijíždějí více kvůli relaxaci v prostředí květinových a zeleninových zahrad, lesoparků a luk.
Se vzrůstajícím počtem návštěvníků skanzenu vyvstala potřeba vybudovat administrativní a naučné centrum celého areálu. Podoba novostavby centra umístěného u vstupu do areálu vzešla z architektonické soutěže uspořádané v roce 2005.
Situování a orientace podlouhlé stavby v sobě obsahuje dva kolmé směry, dvě symbolické osy, historickou a novodobou. Novostavba je delší stranou orientována ve směru východ – západ a navazuje tak na zástavbu historických staveb skanzenu. Nové prvky, v podobě terénních úprav, zpevněných ploch a solitérní zeleně jsou orientovány v opačném směru sever-jih.
Do novostavby se promítlo tradiční dispoziční trojdělení obytného domu. Vstupní hala představuje původní síň vesnického domu, černá a bílá světnice se projevuje v rozdělení budovy na část veřejnou a část zaměstaneckou. Na místě komory najdeme výstavní sál tzn. místo kde se vystavují a uchovávají cenné artefakty. Zastřešení muzea sedlovou střechou také vychází z místně tradiční zástavby.
Fasáda budovy je vrstvena ze současných a tradičních materiálů. Jádro budovy tvoří zděná konstrukce doplněná prosklenými stěnami. Z exteriéru jsou neprůhledné části stěn a střecha pokryty šindelem a před průhlednými plochami jsou předsazeny dřevěné žaluzie. Žaluzie jsou pohyblivé a fasáda tak proměňuje svůj vzhled v závislosti na počasí. Vzhled fasády se inspiroval klasickou slezskou stodolou, stěnami bez okenních otvorů a velkými pojezdovými vraty. Členění fasády se promítá i do ploch před budovou. Linie ze svislých ploch fasády pokračují v členění nástupních ploch s parkovištěm nebo se na opačné straně budovy promítají do užitkové a okrasné zahrady.
Architektům z opolského studia db2 architekci se podařilo vytvořit ve velmi tradičním prostředí vytvořit současnou architekturu, která se svým okolí souzní než by se vůči němu ostře vymezovala.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 24.08.13
Návštěvnost: 28544 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.