Bracken House

Bracken House
Adresa: Friday Street, Londýn, Velká Británie
Investor:Obayashi Corporation Europe BV
Realizace:1955-59; 1988-92
Užitná plocha:26000 m2


Brendan Bracken (1901-1958), vydavatel novin Financial Times, pověřil v roce 1952 Sira Alberta Richardsona návrhem nového sídla novin v londýnské City v blízkosti katedrály svatého Pavla. Stavba byla dokončena podle Richardsonova projektu v roce 1959. Návrh byl inspirován turínským Palazzo Carignano od Guarina Guariniho dokončeným v roce 1679. Mezi dvěma sedmipatrovými kancelářskými křídly se nacházela tiskárna. Původně eliptický půdorys prostřední hmoty tiskárny byl kvůli omezenému rozpočtu změněn na osmiúhelník.
V roce 1987 byla budova prohlášena památkou. Tiskárna byla zastaralá a vedení Financial Times se rozhodlo Bracken House opustit. Autorem budovy nové tiskárny (1988) na Isle of Dogs je Nicholas Grimshaw. Budovu Bracken House koupila japonská Obayashi Corporation a pověřila ateliér Michaela Hopkinse, aby dům citlivě přestavěl na kancelářskou budovu pro potřeby finanční instituce.
Hopkins zachoval boční Richardsonova klasicistní křídla. Jejich fasáda z režného zdiva s bronzovými rámy oken je doplněna o kamenické detaily z růžového pískovce z lomu v Hollingtonu. Střecha bočních křídel je kryta měděným plechem. Prostřední hmotu bývalé tiskárny Hopkins nahradil novým objemem s volnou kancelářskou krajinou kolem ústředního komunikačního jádra.
Prostřední hmota s radiální nosnou strukturou upomíná svou eliptickou půdorysnou formou na původní Richardsonův záměr dodržet Guariniho palácový koncept. Tři podzemní podlaží vyplňují garáže s autovýtahy a další technické zázemí. Horní podlaží jsou vyhrazena pro kanceláře. Sociální zázemí a úniková schodiště jsou umístěna v bočních křídlech.
Fasáda nové prostřední části je členěna tradičně na sokl, vertikální arkýře a kladí. Atrium s centrální komunikační věží se čtyřmi výtahy prosvětluje střešní světlík. Rozvody vzduchotechniky a kabeláže jsou ukryty ve zdvojených podlahách. Svítidla jsou zapuštěna do podhledu mezi betonová žebra stropu.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hmmm...
šakal
05.08.13 12:06
Britská postmoderna,
Vích
05.08.13 07:01
...Tedy,...
šakal
06.08.13 04:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Michael Hopkins