Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Mateřská škola Els Colors
Guardería Els Colors

Autor: RCR Arquitectes | Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramón Vilalta
Adresa: Carrer Ter 52-54, Manlleu, Španělsko | mapa
Web: www.manlleu.cat
Investor: Ayuntamiento de Manlleu
Realizace: 2001-04 Užitná plocha: 928 m²

Mateřská škola Els Colors v Manlleu od katalánského ateliéru RCR Arqiutectes představuje hravou kompozici minimalistických barevných objemů. Veškeré herny a společné prostory jsou umístěny do dvojice nízkých paralelních bloků, které jsou vzájemně propojeny třetí příčnou hmotou kryté pasáže, odkud je zároveň přístup do vnitřních atrií. Zvýšená část na hlavním vstupem, která následně pokračuje do zadních křídel, představuje hlavním víceúčelový prostor. Nachází se zde vstup do atria, schodiště do horního poschodí a krytý ochoz mezi oběma bloky. Tato část zároveň odděluje jednotlivé třídy od provozních místností jako kuchyně, prádelna, koupelny a sklady. Volba barevného zasklení zvýrazňuje plasticitu kompozice.  Pro zvýšení kontrastu skleněných ploch jsou některé části fasády obloženy pozinkovaným plechem. V celkovém účinku se však architektonický soubor jeví uceleně.
Hlavní vstup do školky je umístěn na konci příčného spojovacího bloku. Vstup je zvýrazněn mohutným  vybíhajícím přístřeškem. Oranžový baldachýn je zakončený stejně zářivou transparentní stěnou dostatečně ochraňující vstup. Vstup do místností pro děti do jednoho roku je z boční chodby, zatímco části pro děti ve věku 1-2 a 2-3 roky jsou rozmístěny po obou stranách centrální chodby. Přímo nad hlavním vstupem s atriem se v horním patře nachází kanceláře a místnosti pro personál. Plot, který tvoří ocelové kulatiny s těsnými rozestupy, zaručuje dostatek bezpečí, ale současně nebrání ve výhledu. Stejně tak jsou otevřené i místnosti dětských heren. V přílišné transparenci nakonec zabraňuje zbarvení a zmatnění skleněných ploch.
Chladná konstrukce (svislé prvky z oceli a horizontální prvky z betonu) je doplněna barevným zasklením (modrá, červená, oranžová, žlutozelená), které napomáhá vytvářet přívětivější prostředí podporující dětskou hravost a představivost.
Francesco Pagliari
Autor: Petr Šmídek, 13.08.13
Návštěvnost: 27836 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.