Vila na Višňovce

Vila na Višňovce
Koncept - Prvotním impulsem v úvahách nad konceptem domu byla poloha pozemku. Díky svému umístění na jižním svahu nad rozlehlým údolím nabízí působivé výhledy. S ohledem na fakt, že jsou pod ním ještě další tři řady pozemků určených k zastavění rodinnými domy, bylo zřejmé, že do budoucna zůstanou otevřené výhledy zejména v patře.
Následovala úvaha o životě rodiny v domě, v němž mají mikrosvěty dětských pokojů stejnou váhu jako společný obytný prostor.
Tak vznikl koncept trojčat, řady tří objemů zasazených do svahu, položených na komunikační ose, opřených o hmotu černé stěny. Trojčata hledí do kraje okny dětských pokojů. Vznášejí se nad obytným prostorem, který je prosklenou plochou propojený se zahradou. Vysunutí části černé stěny vytváří v přízemí polouzavřený prostor s krbem, který nabízí intimitu v jinak otevřené ploše. Severní strana trojčat je určena pro zázemí chodu rodiny - kuchyni, koupelny, pracovny a ložnice rodičů.

Dispozice - Dům je uspořádán do třech podlaží.
Garáž, strojovna se skladem a WC jsou zapuštěny do terénu za gabionovou stěnu, kterou časem poroste zeleň. Střechu garáže tvoří trávník.
Do hlavního podlaží se lze dostat schodištěm či bezbarierovou rampou. Je zde obývací pokoj s kuchyní a s jídelnou, pracovna a místnost domácích prací s východem do zahrady.
V patře jsou umístěny ložnice, koupelna a pokoj pro hosty.
Komunikační osa domu je prosvětlena vysokým oknem nad vstupem a z druhé strany střešním oknem nad schodištěm do patra. Denní světlo proniká přes matné prosklení ze schodiště do obývacího pokoje.
Dispozice se propisuje do zahrady. Obytný prostor lemuje travnatá plocha, k zázemí na severu přiléhá hospodářská část zahrady, rampu lemuje záhon bohatě osázený rozmanitými rostlinami.

Technické řešení - Stěny domu jsou zděné, omítnuté. Upravený terén (rampy, opěrné zdi stěna garáže) je ztvárněn lomovým kamenem. Na svislých plochách je kámen kladen do drátěných košů, gabionů. Na vodorovných plochách je položen se zatravněnými spárami.
Materiálově je dům řešen s důrazem na jednoduchost, logiku a čistotu tvarů. Kde není potřeba otevírat okno, je zasklení bezrámové. Kde je požadavek omyvatelných ploch, jsou bílé bezesparé stěrky.
Dům je vytápěn kombinací teplovzdušného vytápění s rekuperací tepla a tepelného čerpadla se zemním vrtem.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
světla
peetr
31.07.13 10:35
zobrazit všechny komentáře