Interiér bytu v Holešovicích

Interiér bytu v Holešovicích
Autoři kreseb na stěně:Alexey Klyuykov, Vít Svoboda
Realizace:2012
Užitná plocha:50 m2


Původní přízemní byt správce činžovního domu ze začátku 20. století se nachází v klidné části Holešovic. Dodnes je většina původních dekorativních prvků domu zachována, i když Investor koupil byt ve velmi dezolátním stavu, tyto autentické prvky secese zde byly nezměněny.  Požadavkem investora bylo navrhnout rekonstrukci tak, aby splnila současné nároky na bydlení. Soudobými postupy začlenila historické elementy a nepotlačila atmosféru bytu. Aby zde vznikla odlehčená atmosféra s „nečekanými prvky a překvapením“.
Typologicky nebylo třeba příliš měnit dispozici. Byt má poměrně malou plochu a jeho dispozice je jasně dána jeho „chodbovým charakterem“.
Střední trakt bytu tvoří chodba, na kterou navazují samostatná koupelna a WC. Na chodbě je stále zachované okénko, které sloužilo správci domu pro kontrolu příchozích do domu. Koupelna a toaleta jsou koncipovány kontrastně ke zbylým prostorám. Byl zde použit černý fasádní nátěr. V koupelně byla zanechána původní dlažba nesoucí ornament prostupující celým domem.
Ložnice je orientována na sever do tichého dvora. Díky Vysokým stropům jsme zde vytvořili spací patro ve středu místnosti, pod kterým je i prostor pro pracovní stůl. Kvůli malé šířce dispozice a použití HEB profilům nebylo třeba žádných dalších podpůrných prvků patra. Po celé délce pokoje je navržena skříň z  březové překližky, ve které jsou integrované schody na spací patro. Mezi největší záliby investora patří cyklistika a plně mu vyhovovalo přiznané uskladnění jeho kol přímo v ložnici.
Centrem bytu je kuchyně s obývacím prostorem orientována do ulice. Kuchyně je v modré barvě Ives Klein, stává se jasně vymezenou hmotou kontrastujícím se zbytkem prostoru. Pro optické zvětšení je zde zvolen nerezový obklad. Na kuchyňský blok navazuje jídelní stůl. Knihovna a skříň je zde z kovového systémového regálu a její součástí je i stahovací plátno na promítání.
Pojícím prvkem v „chodbové dispozici bytu “ je nástěnná malba.
Dubová parketová podlaha byla z části obnovena a doplněna. Pro sjednocení a podtrhnutí „chodbové dispozice“ jsme navrhli celou stěnu pomalovat kresbami. Motivy ani témata nemají žádný konkrétní význam, jde čistě o dekoraci. Jedná se volnou kombinaci kaligrafie, graffity  a pop - artových motivů. Svoji významovou nezatížeností a funkcí ornamentu navazují na původní ornamenty charakteristické pro celý dům. Barevnost maleb je odvozena ze soutiskové techniky a je aplikována na tradiční židle Thonet. Díky těmto a dalším dialogům starého a nového je možné interiér vnímat z různých poloh.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Ty anglické transliterace...
šakal
21.07.13 12:10
Pěkný
chrdle
26.07.13 11:48
* * * * *
tomaskopi
11.03.14 04:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 0,5 Studio