Interiér panelákového bytu, Praha 4

Interiér panelákového bytu, Praha 4
Panelákový byt o ploše 67 m² byl klientkou zakoupen po rekonstrukci. Na její přání se tedy v bytě nedělaly stavební úpravy, jednalo se pouze o změny, které ve výsledku přispěly ke zhodnocení interiéru.
V současné době je obvyklé propojovat více funkčních zón dohromady, nikdo nechce být od rodiny odtržen, když vaří, pracuje nebo relaxuje. Propojení vyžaduje cit, aby nábytek z jednotlivých zón přecházel nenásilně a plynule. To se v interiéru obytného prostoru podařilo díky horním skříňkám, které z kuchyně přecházejí nad pracovní stůl. Mění se tak i viditelné vybavení v policích od dekorativní keramiky k solitérním doplňkům, šanonům a květinám. Stejně tak plynule na kuchyňskou pracovní plochu navazuje jídelní stůl, který je velikostně určen až pro 5 osob. Interiér byl od začátku řešen pro dvě osoby, takže plné osazení osob u stolu při rodinném setkání je spíše výjimečné.
Protiváhou k nábytku v kuchyni a pracovní zóně je atypicky vyrobená knihovna. Materiálově jsou nábytkové kusy ve stejném provedení, a celý prostor tak působí kompaktně. Nezbytnou součástí obytného prostoru je vedle knihovny křeslo, pohovka a televizor.
Charakteristickým prvkem interiéru jsou květiny. Po celém bytě jich je spousty a místnosti jsou tomu uzpůsobeny novými širokými parapety. Zvláštním prvkem je parapet v ložnici. Byl vyroben na zakázku a na odkládací plochu navazují zásuvky na šperky a bižuterii. Parapet vedlejšího pokoje se zase stal součástí velkého pracovního stolu.
Ložnice je nejmenším pokojem v bytě. Proto zde byly zvoleny velmi světlé barvy a tapeta s odlesky, které se mění dle úhlu pohledu na stěnu. V krémové barvě je i vestavěná skříň, která využívá celou šířku pokoje. Barevný akcent tvoří textilie, které se mohou měnit podle nálad klientky, a tím se barevnost pokoje obmění bez složitých zásahů.
Sousední pokoj má stejně jako ložnice základ ze světlých barev. Oživením je dekorativní tapeta s výraznými barevnými akcenty, k nim jsou laděny potahové textilie, doplňky v policích nebo květináče.
Interiér má několik pojících prvků, aby působil celistvě. Kromě podlahy, která prochází celým bytem, propojuje vstupní chodbu, obytný prostor a pracovní zónu tapeta s květem Marimekko. Barevně byl zvolen odstín, který ladí jak s podlahou, tak i dekorem stávajících dveří. Tapeta je první věc, kterou člověk vidí při vstupu do bytu. Příjemné vstupní prostory jsou velmi důležité pro první dojem z interiéru.
V koupelně už byly dokončeny obklady a dlažba, které neodpovídaly vkusu klientky, ani mému. Koupelna byla vybavena pouze vanou a při návrhu jsem se snažila maximálně zakrýt nevhodně zvolené obklady s ohledem na zachování příjemného prostoru. Díky nábytku na míru a velkému zrcadlu, které do koupelny vnáší pocit většího prostoru, se podařilo nevhodné obklady minimalizovat.
Velkou výhodou bylo, že v bytě dosud nebyla položená podlaha. Tím se nabízely větší možnosti ve výběru odstínu. Světlá podlaha prostor panelákového bytu opticky zvětšuje. Efektu zvětšení pomáhá také bezprahové řešení podlahy a položení stejné krytiny v celém bytě. Protože se neplánovala výměna interiérových dveří, bylo nezbytné vzít v potaz jejich barevnost. Bez stavebních zásahů se musely řešit také nové pozice osvětlení. V obytném prostoru se světla z původních míst rozmístila pomocí prověšených kabelů.
Snahou celého řešení bylo, aby i majitelé panelákového bytu byli obklopeni příjemným prostředím a kvalitním designem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Eva Bradáčová