RD 3

RD 3
Spolupráce:Molo architekti, s. r. o. (DSP, DPS - hrubá stavba), Pavel Bartoň (projektant elektro), Lukáš Bartoš (projektant VZT), Jan Dobeš, Jana Hajasová (DPS - fasáda, okna, interiér), Jaroslav Jarkovský, MADT a. s. (technická podpora), Josef Šanda (technická podpora), Patrik Zamazal (technická podpora), Eugen Maletič, Delta Light Czech s. r. o. (projekt osvětlení)
Investor:Angela a Roman Rognerovi
Projekt:2010-11
Realizace:2011-13
Užitná plocha:130 m2
Plocha pozemku:300 m2


Situace  Pozemek o malé rozloze se nachází na mírném západním svahu, v příměstské části hlavního města. Dopravní dostupnost přímo do centra je velmi dobrá.

Dům  Vzhledem k velikosti parcely je dům navržen jako dvoupodlažní. Horní patro, ve kterém se nacházejí ložnice, je vysunuto nad terén a opírá se o dvě ocelové nožky. Štít sedlové střechy se tak, se svým archetypálním tvarem, vznáší směrem ke komunikaci. Zastřešuje vstup a parkovací stání a především přirozeně doplňuje uliční frontu. Zbytek horního patra je podepřen nižší ustupující hmotou obsahující obytný prostor a pracovnu, která vyhlíží do ulice.
Na jižní hranici pozemku, u vstupu na pozemek, nový dům komunikuje se starou švestkou, která mu  podává ruku a vítá ho mezi starousedlými domy různorodého vzezření. V hlavní průhledové ose stojí stávající třešeň, která zdobí hlavní obytný prostor a schodiště.
Díky hrám denního i umělého osvětlení se z domu stává živý organismus, měnící svou podobu během dne, i v průběhu ročních období.
Domu dávají výraz detaily, provedené v prostých materiálech až po jemnou fazetu na dřevěných stupních schodiště. Důraz byl kladen na výběr každé mřížky, kličky, vypínače, zvonku, či baterie, a to co do typu i konkrétního odstínu.
Kromě zeleného kaučuku, který domem prochází jako spojující prvek, nese dům, od hlavy až k patě, bílé tóny, s drobnými akcenty v černé a šedé. Schéma palety tak tvoří podklad pro život, jehož barevnost vtiskne domu konečnou podobu. Těším se z výsledku a ráda bych poděkovala investorům, bez kterých by dům nemohl vzniknout.
BY architects
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nábytek
adam
17.06.13 09:08
re: adam
Markéta zdebská
17.06.13 02:29
překližka
Marek
18.06.13 03:30
re: marek
Markéta zdebská
19.06.13 08:52
Světlo a jednoduchost
Pavla G.
20.06.13 10:52
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od BY architects