Sportoviště Smrčná

Sportoviště Smrčná
Návrat k používání přírodních stavebních materiálů v architektuře je stále více oblíben jak u tvůrců designu, tak u veřejnosti. Multifunkční hřiště ASM ARENA od zlínského dodavatele a výrobce sportovních staveb a městského mobiliáře v malebné obci Smrčná v srdci Českomoravské vysočiny je toho příkladem. Výrobce hledal řešení, které by ryze účelové sportovní stavbě vdechlo nový kontext v návaznosti na okolní krajinu a využilo jak tradičních materiálů, tak moderního architektonického tvarosloví. Právě na soulad s přírodou, ale také na odvážný design kladl výrobce nekompromisní důraz. Výsledkem je živá a organická stavba, která funguje jako multifunkční sportovní areál a vytváří vlastně zcela nový urbanistický prvek. Zadání projektu mělo vyznít jako spojení osvědčených technologií s vnímáním dřeva jako přírodního materiálu s mnoha výhodami.

Masivní dřevěný design oplocení je inspirován abstraktními tvary, přírodním neuspořádaným růstem v mnoha směrech (odtud název Vector), který však v základu obsahuje pevný řád. Konstrukce tedy obsahuje dynamické tvary, zároveň je ale velmi pevná a vyniká odolností a dlouhou životností. Na stavbu byly použity smrkové profily, kovové konstrukční prvky z pozinkované oceli, které kotví stavbu, jsou z velké části skryty v dřevěné konstrukci. Síťová výplň je tvořena záchytnou polypropylenovou sítí, která je výbornou a bezpečnou alternativou k běžnému pletivu. Hřiště je určeno pro nejrůznější druhy aktivit jako je tenis, volejbal, basketbal nebo malá kopaná. Portály šatny u vstupu na hřiště umožňují soukromí při převlékání na sport, a jsou také připraveny pro upevnění dalších prvků mobiliáře, jako jsou lavičky, koše, stojany na kola a podobně. Portály dodávají hřišti statickou pevnost a také umožňují příležitostně vjezd servisního vozidla na hřiště.

Hřiště typu Vector je navrženo jako modulární stavebnice pro několik nejpoužívanějších rozměrů hracích ploch. Je to však pouze jeden typ z celé řady originálních designů, které výrobce nabízí ve svém portfoliu.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tohle se vám povedlo,
David Mareš
06.06.13 12:20
skvělé
Zuzana Froňková
06.06.13 09:47
Dost ambiciózní až kýčovité...
Thomas
06.06.13 05:35
rozpaky
šárka
08.06.13 10:54
Asi...
Winter
08.06.13 11:43
zobrazit všechny komentáře