Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Návštěvnické centrum kaple v Ronchamp

Autor: Renzo Piano
Zahradní architekt: Michel Corajoud
Adresa: Plain de la Chapelle, Ronchamp, Francie | mapa
Web: www.chapellederonchamp.com
Investor: Association Œuvre Notre Dame du Haut
Náklady: 9 000 000 Euro Projekt: 2007-08
Realizace: 2011 Soutěž: 2006
Užitná plocha: 2150 m²

„Mám rád Le Corbusierovy stavby. Pro mě je (Ronchamp) mistrovským dílem. (Corbusier) vytvořil jedno z nejkrásnějších meditačních míst na světě. V podstatě si myslím, že (mým návrhem) získal celo celé návrší na hodnotě. Najednou je čistší, jednodušší, jasnější a neruší vás původní růžový návštěvnický dům, který byl pro místo pohromou.“ R.Piano



V sousedství jedné z nejproslulejších sakrálních staveb minulého století, poutního kostela Notre Dame du Haut ve francouzském Ronchamp, bylo na podzim roku 2011 otevřeno nové návštěvnické centrum, které vzniklo podle vítězného projektu italské legendy Renzo Piana. Kromě nahrazení původního vstupního objektu přibylo ubytování pro dvanáct řádových sester. Již Le Corbusier měl v plánu postavit vedle kostela klášter, což se mu tehdy nepodařilo zcela realizovat. K mezinárodní soutěži byli v roce 2006 mezi jinými přizváni také Tadao Ando nebo Jeana Nouvel. Ihned po prvním představení Pianova projektu se odborná veřejnost rozdělila na dva tábory (odpůrci - Richard Meier, Cesar Pelli, Rafael Moneo; příznivci - Massimliano Fuksas, Eva Jiřičná, Peter Cook). Negativní ohlasy, které v roce 2009 způsobily pozastavení zápisu Le Corbusierovy kaple na seznam památek UNESCO, přiměly Piana k přepracování celého návrhu, který měl vyrůst pouhých několik desítek metrů od ikonické stavby. Nová varianta je tedy ještě více zakopána pod zemí a ukrytá za hustým porostem.
Nové návštěvnické centrum ležící vedle parkoviště je připraveno každoročně přivítat až 80.000 návštěvníků. Kromě komerčního křídla s prodejnou lístků a obchodu se suvenýry jsou v odděleném horním křídle komorní cely (2,7 x 2,7m) pro jeptišky. Ke každé cele přísluší zimní zahrada, přes níž lze hledět daleko do okolí. Ubytování pro jeptišky je zapuštěno do kopce a interiéry jsou osvětleny ze shora oranžovými 'světelnými kanóny'. K celám přísluší ještě kaplička, kterou překrývá lichoběžníková střecha. Pařížská Fondation Le Corbusier pečující o mistrův odkaz vyslovuje k projektu obavy, aby „po deseti letech jeptišky neodešly a namísto nich je vystřídal hotel 'Bed and Breakfast.“
Autor: Petr Šmídek, 19.05.13
Návštěvnost: 31822 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.