Dům na okraji Českého Ráje

Dům na okraji Českého Ráje
Adresa: Frýdštejn 142, Frýdštejn, Česká republika
Investor:manželé Hilpertovi
Projekt:2008-09
Realizace:2009-10
Užitná plocha:225 m2
Zastavěná plocha:137 m2
Plocha pozemku:1720 m2
Obestavěný prostor:917 m3


Pozemek je velmi mírně svažitý k jihozápadu. Ze severu je ohraničen státní silnicí a z východu obecní cestou. Dům svým protáhlým úzkým tvarem a umístěním podél silnice chrání zbytek pozemku od severních větrů a ruchem komunikace. Všechny místnosti jsou okny orientovány k jihu do zahrady a k výhledům do Českého ráje. 
Dům je určen k trvalému bydlení mladé rodiny. Na racionálně řešenou polohu vstupu a parkingu navazuje atypická vnitřní dispozice. Vstupuje se do převýšené zimní zahrady, která tvoří komunikační uzel v domě a zároveň jej dělí na část reprezentativní a obslužnou. Patra obou částí jsou spojena lávkou přes zimní zahradu. Komfort bydlení v přírodě doplňuje sauna a hydromasážní vana.
Dům a okraji Českého Ráje je dřevostavba s klasickou rámovou konstrukcí 'two by four' a difúzně otevřenou skladbou. Velmi sympatické je dosažení nízkoenergetického standardu budovy i bez nutnosti instalace složitých technologií. V domě není automatické větrání, neprobíhá zde rekuperace tepla, ani zde neuklidíte centrálním vysavačem. Na maximum se však využívají pasivní tepelné zisky, například díky velkým oknům na jižní fasádě sluníčko vyhřeje interiér i při minusových teplotách, a to bez obav o vysoké tepelné ztráty právě okny, na kterých se záměrně výrazněji nešetřilo. V létě pak termoregulační funkci přebírají nezbytné předokenní žaluzie. Dům je vytápěn plynovým kondenzačním kotlem a měsíční účet za plyn pro vytápění a ohřev vody je u Hilpertových méně než tisíc korun. Ohřev vody budou do budoucna obstarávat solární panely. Rodina také ráda topí v krbu, který díky důmyslnému vedení rozvodů ohřátého vzduchu prohřívá galerii obývacího pokoje i zimní zahradu. Galerie je železobetonová, takže velmi dobře akumuluje teplo a zpevňuje celou dřevostavbu.
Dům je v půlce rozdělen zimní zahradou, která vyřešila častý problém dřevostaveb, kterým je hluk. Zimní zahrada tvoří předěl mezi obývacím pokojem a ložnicemi, takže děti mohou v klidu spát, zatímco rodiče mají návštěvu. Zimní zahrada je důležitým prostorem sama o sobě. Je to napůl venkovní prostor, který je velmi praktický pro venkovská stavení, ale dnes se na něj často zapomíná.
Martin Hilpert
17 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dispozice
roman
20.05.13 02:34
ad Dispozice
jack
20.05.13 05:15
Re: Dispozice
Martin Laho
21.05.13 12:02
krása nesmírná
Standa Navrátil
21.05.13 10:46
třeba by se to dalo i při 18 °C vydržet
takyarchitekt
22.05.13 04:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Martin Hilpert