Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Škola architektury v Oslo

Autor: Jarmund/Vigsnæs Architects | Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs
Spolupráce: Harald B. Lode, Alessandra Kosberg, Elina Fürst, Christian Dahle, Jan Aasgaard Stavik, Trond Olav Erga
Adresa: Maridalsveien 29, Oslo, Norsko | mapa
Web: www.aho.no
Investor: Statsbygg
Projekt: 1998-2000 Realizace: 2000-01
Soutěž: 1998 Užitná plocha: 10900 m²

Škola architektury v Oslo se nachází v historické budově z roku 1938, která leží přímo na břehu řeky Akerselva ve východní části města. Škola je součástí velkého projektu určeného k revitalizaci bývalé průmyslové oblasti pro vzdělávací účely. Dlouhodobým záměrem je vytvořit umělecký kampus ležící na březích řeky. Soutěžní projekt JVA na rekonstrukci a přístavbu školy architektury získal první místo v roce 1998, přičemž autoři museli při navrhování počítat s tím, že vnější plášť stávající budovy je památkově chráněný. Musel být rovněž zachován otevřený blok směrem k řece, nový stavební program plynule navázat na logiku původní budovy a také se co nejlépe zapojit do okolní přírody. Vstupní nádvoří je zakopáno do země, čímž byl zvýrazněn hlavní vstup, ale především dostatečné osvětlení haly v přízemí. Podélný světelný pás je proražen ve stávajícím stropě a dostatečně osvětluje všechny přidružené funkce. Pás ve tvaru písmene U jasně definuje komunikační zónu, která je zakončená příčným mostem nad vstupní částí. V přízemí školy se nachází veřejné funkce jako kantýna, auditorium, výstavní sál, knihovna a dílna. Všechny ateliéry a učebny jsou umístěny v prvním podlaží s výhledem do otevřeného nádvoří. Zbývající kanceláře pro vědecké pracovníky a administrativu se nachází ve druhé patře. Nové obvodové stěny tvoří izolační fasádní systém s dvojitým zasklením ve třech různých barevných provedeních. Vnitřek si uchovává charakter původních dílenských budov. Stávající betonové konstrukce byly opískovány a všechny další zásahy (zářezy) do konstrukce zůstaly bez dalších úprav. V hlavních komunikačních částech tvoří podlahy hlazený beton a na zbývajících podlažních plochách je linoleum. V hlavním auditoriu jsou podlahy i stěny hlediště obloženy naolejovaným jasanem. Vnitřní příčky v přízemí a prvním patře jsou z nalakovaných cementovlaknitých desek a ve druhém poschodí jsou z natřeného sádrokartonu. Enormní využití skleněných výplní slouží k udržení maximální přehlednosti a transparentnosti. Střešní zahrada a další plochy jsou vybaveny systémem umělého zavlažování. Svažující se travnatá plocha je kvůli menšímu opotřebení vyztužená kovovou mříží. Obslužné provozy jsou rozčleněny do sedmi úseků, aby se minimalizovalo horizontální vedení.
Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL
Autor: Petr Šmídek, 14.05.13
Návštěvnost: 26820 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.