Retro bydlení v Praze

Retro bydlení v Praze
Adresa: Janovského, Holešovice, Praha, Česká republika
Realizace:2013
Užitná plocha:68 m2


RETRO SŇATEK

U „retro bydlení“ – rekonstrukce pražského bytu z dvacátých let minulého století od francouzské architektky Geraldine Savary – se nabízí zajímavá shoda okolností. Koncept návrhu ovlivněný padesátými a sedmdesátými léty minulého století je založen na čistých liniích a jednoduchosti, jež jsou charakteristické také pro pražský Veletržní palác. Tato slavná funkcionalistická budova, jež je dnes jedním z objektů Národní galerie, je odtud vzdálena jen několik metrů a majitelé bytu – oba architektoničtí nadšenci – si tak na ni z bytu užívají výhled. 

Mladý profesionální Česko-Slovenský pár pověřil Savary rekonstrukcí 74-metrového nájemního bytu ve čtvrti Holešovice. Kromě architektonického řešení interiéru zahrnoval její návrh také nábytek a osvětlení.

Největší výzvou bylo pro Savary odstranění části nosných zdí, díky čemuž vzniklo nové prostorové uspořádání a kontrast mezi plným a prázdným. Ze stěn nechala sejmout také omítku, a odhalila tak hřejivou barevnost pálených cihel, ponechala původní parketové podlahy a repasovala původní okna. Architektka do bytu vložila nový prvek – sestavu barevných panelů z plexiskla, jež vymezují chodbu a oddělují ji od ložnice a koupelny.

Příhodně, české retro zažívá revival a je také tématem zásadní výstavy Národního Muzea v Praze, která končí 30. dubna 2017. Více ZDE
Mimo to reflektuje projekt „retro bydlení“ pražský architektonický trend kreativního nového využití prostor, jež je částečně zachycen u konverzí industriálních staveb v Holešovicích.

David Creighton
(psáno pro Baltic Outlook)
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Geraldine Savary