Rozšíření a rekonstrukce muzea Joanneum

Rozšíření a rekonstrukce muzea Joanneum
Spoluautor: eep architekten
Adresa: Kalchberggasse 2, Štýrský Hradec, Rakousko
Investor:Rakouská spolková země Štýrsko
Soutěž:2006
Projekt:2007-08
Realizace:2009-11
Náklady:38 100 000 Euro


Po vzoru pařížského Louvre se nedávno rozšířilo také oblastní muzeum Joanneum ve Štýrském Hradci. Zatímco se Peiova skleněná pyramida hrdě tyčí na nádvoří královského paláce, tak návrh španělského páru Fuensanta Nieto a Enrique Sobejano se skleněnými kužely zavrtává hluboko do země, kde osvětluje nový hlavní vstup do muzejního okrsku Joanneumsviertel.
V roce 1997 byla městem odsouhlasena nová koncepce sdružující stávající muzea do jednoho centrálního objektu. O devět let později pak v mezinárodní soutěži zvítězil návrh madridského ateliéru Nieto Sobejano, který původně počítal s rozpočtem 48,5 milionu euro, ale na konci roku 2007 byla částka snížena o více než deset milionů a projekt 'muzejního hubu' musel být zredukován.
Dlážděná plocha mulicemi Neutorgasse a Raubergasse tvoří zklidněný předprostor historických muzejních budov. Nově navržená hmota, která ulehčuje celkovému provozu a významně rozšiřuje podlažní plochu muzea, není první pohled patrná a prozrazuje ji jen řada nepravidelně rozmístěných kráterů. Nejširším ze zářezů se rovněž sjíždí po eskalátoru do podzemní část. Kromě nového vstupu se pod náměstím nachází ve dvou podlažích také knihovna, výukové místnosti, dílny, přednáškový sál a obchod. Z prvního podzemního podlaží se dále vstupuje do historických budov muzea a zemské knihovny. Ve druhém podzemním patře se nachází knižní sklady Štýrské zemské knihovny. V rekonstruovaném objektu muzea je umístěna nová galerie a přírodovědecké sbírky.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Nieto Sobejano Arquitectos