Vnitřní dům & Vnější dům

Vnitřní dům & Vnější dům
Konstrukce:Nobuo Sakane
Adresa: Tokio, Japonsko
Realizace:2009
Zastavěná plocha:37 m2
Plocha pozemku:96 m2


Objekt se skládá z vnitřního a vnějšího domu. Zároveň se jedná o projekt hledající nový vztah mezi vnitřkem a vnějškem. Poněvadž dům leží na nepravidelném pozemku, mají také půdorysy místností v obou kostkách “vnitřního domu“ a “vnějšího domu“ nepravidelné tvary. Dřevěná okna v obou kostkách směřují do všech stran, čímž umožňují vnikání a promíchání světla a větrů z vnějších i vnitřních oken domu. V případě otevřených vstupních dřevěných dveří lze vidět skrz celý dům ze severní do jižní zahrady. Ostatní dřevěná okna jsou koncipována tak, aby se výhledy z nich zjevovaly nenadále. “Vnitřní dům“ představují místnosti, kde může žít čtyřčlenná rodina v pohodlí s přívodem vody, elektrickými spotřebiči a podobně. Objekt se skládá ze vstupní části, obývacího pokoje, jídelny, televize, klimatizace, kuchyně, ložnice, dětského pokoje, koupelny apod. “Vnější dům“ bere v úvahu aktivity, které byste chtěli provozovat mimo domov. V tomto případě byly za klíčové považovány práce s dřevem, pěstování rostlin, údržba kol, houpací sítě, opalování, zahrádkářství, vodní hrátky, pozorování oblohy, lezení, zdřímnutí, četba knížek a další.
Otvory ve fasádách mezi vnitřním a vnějším domem lze rozevírat v různých výškách a rozměrech. Při návrhu bylo přihlíženo k tomu, abyste mohli vnímat větší vzdálenosti, než jsou ve skutečnosti a na poměrně malém pozemku mohla vzniknout pestrá řada míst.
Takeshi Hosaka se při navrhování domníval, že i na malém tokijském pozemku může vzniknout prostor pro mnoho každodenních aktivit. Objekt “vnitřního domu“ společně s “vnějším domem“ pracuje s přírodními prvky, dešťovou vodou, zeminou, pískem, zvířaty, hmyzem a ptáky. Všechny tyto prvky byly postupně vytlačeny z moderní architektury a měst. Projekt se zaobírá tím, co bylo původně vnímáno, že se odehrává mimo dům.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Takeshi Hosaka