Interiér novostavby rodinného domu v Osicích

Interiér novostavby rodinného domu v Osicích


Dispozice – dispozici jsme proti původnímu projektu architekta Aleše Gadliny jen drobně upravili. Jedná se především o otevření spodního obytného patra do schodišťové haly, kde jsme odstranili příčky a posuvné dveře oddělující obývací pokoj od kuchyně s jídelnou. Vznikl tak vzdušný prostor otevřený přes halu do patra a schodiště se tak stalo hlavní dominantou celého domu. Na obytný pokoj navazuje kuřárna s vinotékou. V další části na halu navazuje přístup do relaxu, který je vybaven saunou, vířivkou, posilovnou a sprchou. V horním patře jsou z galerie přístupné jednotlivé ložnice, z nichž každá má vlastní koupelnu.
Koncept /barevnost /materiály  - hlavním sjednocujícím prvkem se stal pohledový beton, který jsme navrhli neomítat a naopak všude, kde byly železobetonové konstrukce jej ponechat přiznaný. Dochází tak k zajímavém kontrastu s bílými omítanými stěnami u zděných konstrukcí. Betonovou strukturu dále doplňují cementové stěrky na podlaze ve spodním patře a probarevné stěrky v jednotlivých koupelnách. Podlahy v horním patře jsou tvořeny dubovou třívrstvou krytinou s povrchovou úpravou termo bělený rustik. V jídelně je na obložení a obklad jídelního stolu použita mořená dýha s prkennou skladbou. Celková barevnost interiéru navazuje na exteriér domu, tedy přes valéry šedé po bílou a černou s drobnými akcenty dřeva a skla. Skleněné plochy jsou kombinované v klasické čirém provedení - zábradlí schodiště a vstupní dveře a kouřovém na posuvných dveřích a oblouku šatny v patře.
Kuchyně – z původně objednané kuchyňské linky se zaoblenými rohy jsme ponechali pouze na vysokou část s logickou návazností na oblouk šatny viditelný z centrální schodišťové haly. Naopak oblý ostrůvek jsme nahradili jednoduchým hranatým tvarem, na nějž přímo navazuje vykonzolovaný jídelní stůl. Styk jídelního stolu a varného ostrůvku je proveden šikmo a kopíruje šikmý tvar stropu nad kuchyní. Nad varným ostrůvkem je zavěšena tzv. "lustrová" digestoř, která slouží i jako osvětlení prostoru kuchyně. Na kuchyni navazuje spižírna a místnost pro domácí práce
Jídelna – Původně samostatný jídelní stůl byl zakomponován jako navazující prvek varného ostrůvku. Konstrukce konzoly jídelního stolu je provedena z ocelových nosníků. Jídelní židle jsou zvoleny plastové s prošívaným polstrováním a kovovými nožkami. Nad jídelním stolem je zavěšeno dlouhé svítidlo Jamaica od Foscarini. Na jídelnu navazuje knihovna z ocelových polic na dřevěném obložení nosného pilíře.
Obývací pokoj – podlouhlá dispozice obývacího pokoje dala vzniknout oboustranné sedačce, kterou je možné dle potřeby otáčet. Její hlavní orientace je z poloviny na televizi a krb, z druhé směrem k jídelně. Nábytek kolem televize je tvořen velmi jednoduchou hmotou. V rohu místnosti je vybudován krb na dřevo. V druhém rohu je situován široký vstup s posuvnými dveřmi do kuřárny s vinotékou.
Kuřárna s vinotékou - je odvětrána pomocí rekuperace. Vybavena je sestavou otevřených boxů z překližky, z nichž některé jsou doplněné ocelovými boxy pro uskladnění vína. Do části polic je umístěna lednice na vína. V prostoru stojí dvě retro křesla butterfly chair s potahem z kravské kůže. Ocelový odkládací stolek je variací na police pro vína.
Relax - je tvořen ze dvou částí. První část s toaletou a sprchou, pro které slouží jedny posuvné dveře z kouřového skla. V nice je pak umístěno betonové stojací umyvadlo vyrobené na zakázku, které kontrastuje s černými stěrkami na stěnách. Další část relaxu je tvořena malou domácí posilovnou a navazující prosklenou saunou s vířivkou.
Schodiště / galerie - schodiště je tvořeno železobetonovou konstrukcí, skleněné zábradlí je kotveno pomocí ocelové zubatice. Horní část zábradlí navazuje na celoskleněnou příčku s dveřmi od vstupu. Tato centrální schodišťová hala je prosvětlena rozměrným střešním světlíkem.Jednou z dominant a ve výsledku i oříškem interiérového řešení, je oblouk šatny, který je do prostoru haly vytrčen. Původní návrh vitráže byl postupně nahrazen variací návrhů od bambusových plexi, přes soustavu ocelový lanek s textilní závěsem uvntř šatny až po vítězné řešení se skleněným obloukem na míru, opět z kouřového skla, které ponechává šatně svou intimitu a zároveň umožňuje její prosvětlení denním světlem.
Ložnice / koupelna  – hlavní ložnice je přímo propojena s koupelnou. Od koupelny je oddělena příčkou z kouřového skla s posuvnými dveřmi. Dominantou ložnice je stropní svítidlo od Ingo Maurera La Crime del Pescatore - tedy rybářská síť. Síťovina je zdobena skleněnými krystalky, které jsou nasvětleny bočním reflektorem. Díky tomu vzniká na stropě hra drobných barevných odrazů. Svítidlo bylo vybráno jako kontrast k jinak velmi strohému pojetí ložnice s betonovými stěnami. Navazující koupelna je rozdělena na utilitární část se sprchou a umyvadly pro denní použití, další část u okna pak pro relaxaci s volně stojící vanou. Tomuto rozdělení odpovídají i materiály podlah - kolem vany je položena masážní černá říční mozaika. Volně stojící umyvadla jsou doplněna nezvykle velkou úložnou zrcadlovou stěnou, kde jsou kombinovány otevřené police ze surové oceli a nerezové plochy pro vyústění nástěnných baterií. Baterie jsou vybrány k oblých tvarech kapek, resp. značka Goccia od Gessi.
Hostinský pokoj / koupelna – pokoj pro hosta je vybaven velkou postelí s polštářovým čelem. Na ložnici navazuje jednoduchá koupelna se sprchou. Dominantní stěna z pohledového betonu je nasvětlena řadou stropních reflektorů.
Dětský pokoj - je přístupný přes samostatnou šatnou, na kterou navazuje koupelna a samotná ložnice. Koupelna je vybavena stejnou řadou baterií jako koupelna hlavní, jen v bílém provedení. Samotný pokoj je ponechán poměrně volný, aby mohl maximálně sloužit pro dětské hry, stavebnice a autodráhy. Jedna stěna je podobně jako pracovna tvořena sestavou boxů z přírodní překližky v kombinaci s bílými lakovanými dvířky. Dětskému pokoji dominuje nástěnná dekorace v podobě osmnáctipalcového sportovního hliníkového kola BMW.
Doplňky - celý byt byl vybaven doplňky značky LooooX, které podtrhují charakter interiéru jak materiálem, tak barevností.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ano i ne. Proč i protože
klecka
28.03.13 08:30
???
mIkI_n
28.03.13 09:21
WC
Marpen
28.03.13 11:50
stůl
Radka Valová
28.03.13 06:58
Zlatá klec
Ivana
29.03.13 08:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OOOOX s.r.o.