Lázeňský dům Eugen v Karlově Studánce

Lázeňský dům Eugen v Karlově Studánce
Projekt interiéru:Markéta Vysloužilová, Iveta Janečková
Spolupráce: Ladislav Procházka, Ondřej Mlčoch
Investor:Státní léčebné lázně Karlova Studánka, s.p.
spolufinancováno prostřednictvím Regionálního operačního programu, z dotačních fondů EU, za podpory Moravskoslezského kraje
Projekt:2009 - 2010
Realizace:2010 - 2011
Náklady:19 000 000 CZK


Lázeňský dům Eugen byl postaven roku 1890 arcivévodou Vilémem jako letní sídlo a pojmenován po arcivévodovi Evženu (Eugenu) Rakouskému, pravnuku Marie Terezie.
Po skončení éry původních zakladatelů a správců Karlovy Studánky - Řádu německých rytířů, byl lázeňský dům s nově nastolenými poměry přejmenován na „Šárka“ a těsně před rekonstrukcí sloužil jako ubytovna pro zaměstnance. Lze říci, že nový název, vycházející ze starých českých pověstí, byl k lidovému způsobu nakládání s touto památkou celkem přiléhavý. Na vnějšku budovy se podepsala léta neodborné údržby, v interiérech se dochovalo pouze několik detailů.

V době rekonstrukce, která začala na podzim roku 2010, se na půdě jedné z lázeňských budov náhodou našla tabule s původním názvem vily „EUGEN“. Tato skutečnost, spolu se snahou o obnovení původního lesku a významu budovy, nakonec vedla k jejímu opětovnému přejmenování. Stalo se tak v den slavnostního otevření.

To, že je budova kulturní památkou, bylo nutno zohlednit již při samotné přípravě. Před započetím hlavních projekních prací byly provedeny rozsáhlé průzkumy a rekonstrukce byla již od návrhu konzultována s pracovníky památkové péče z Ostravy a Bruntálu. Přístup památkářů je nutno v této souvislosti zvláště vyzdvihnout, jelikož skvěle zafungovali jako poradní orgán i jako konstruktivní oponent. Některé jimi iniciované úpravy se z dnešního pohledu jeví jako velmi šťastné.

Stavba má zděné přízemí a sklep, v patře se s výjimkou tělesa schodiště jedná o dřevostavbu (srubová technologie). Konstrukce krovu je dřevěná.
Stavba byla v prvé řadě zevnitř zcela vyčištěna na nosné konstrukce a ochráněna od dosavadních znehodnocujících vlivů (zatékání splašků, vzlínající voda z okolního terénu, napadení dřevokaznými houbami). Přes počáteční průzkumy byl v průběhu výstavby zjištěn katastrofální stav srubových obvodových konstrukcí, takže stavba musela být zevnitř ztužena ocelovou konstrukcí s následnou výměnou a dovyztužením některých dřevěných částí. U nově vestavěných vnitřních kontrukcí byly mokré procesy v dřevěných horních podlažích zcela vyloučeny. Objekt byl v místě dřevostavby zevnitř zaizolován a dokončen suchou montáží. Výplně oken byly nahrazeny kopiemi, vnitřní dveře ve společných částech byly vyrobeny dle jediných dochovaných vnitřních dveří.
Z vnějšku byly stabilizovány omítané části fasády a otryskány dřevěné konstrukce. Drobné dřevěné a kovové detaily byly sejmuty a restaurovány, případně v závěru nahrazeny kopiemi. Lázeňský dům byl z exteriéru pojednán s odkazem na dobové fotografie.

Do interiéru se spolu s využitím podkroví vešly 4 pohodlné apartmány dvou velikostí a dvojí kapacitou lůžek. Dva apartmány jsou tří lůžkové - jednopodlažní a dva 5 lůžkové - mezonetové. 
Apartmány mají svá jména - Příroda, Voda, Historie a Budoucnost. A v duchu těchto názvů jsou i zařízeny - v barvách, liniích nábytku, designu světel či dekorací.
Názvy a s nimi spjatý charakter byly inspirovány Karlovou Studánkou, která se nachází v lůně krásné přírody Jeseníků, voda je zde jako základní léčebný produkt, silný podtext historie zde vidíme na každém kroku v naprosto jedinečném souboru dochovaných lázeňských domů a rovněž má před sebou slibnou budoucnost ve vizích, které se zde postupnými kroky naplňují.

Standard a obsah vybavení je určen nejen požadavky na 4* ubytování. Hlavním našim cílem bylo zajistit, aby se charakter ubytování v apartmánech ubíral  rodinným směrem a hosté se tedy zde cítili jako doma.  Proto vstup do každého apartmánu tvoří prostorná předsíň s odkládací stěnou na svršky a botníkem.  Z předsíně je zpravidla přístupná koupelna, samostatné wc a rovněž kuchyňka, která slouží k přípravě drobných pokrmů a občerstvení. 
Apartmány dále pokračují hlavním obytným prostorem, kde vždy najdeme jídelní stůl, pohodlné sezení u konferenčního stolku s křesly a sofa.

Menší apartmány (Příroda a Historie) se liší od těch větších (Vody a Budoucnosti) tím, že v hlavním obytném prostoru je rovnou už i manželská postel. Televizní a audio sestava je zde situována tak, aby ji bylo možné sledovat jak od sezení, tak z lože. Třetí lůžko je v apartmánech Příroda a Historie umístěno v samostatném malém pokojíku, kde rovněž nechybí televize, tudíž místnost slouží jako oddělená jednotka.
Mezonetové, větší apartmány (Voda a Budoucnost) mají obytný prostor zcela oddělen od ložnic, apartmán Voda má navíc u hlavní ložnice krásný balkón s výhledem na Karlovu Studánku a horu Praděd. Vysoký standard ubytování je povýšen také tím, že každé patro mezonetu má svou koupelnu a samostatné wc.

LD Eugen byla naše první zkušenost s navrhováním domu hotelového typu. Snažili jsme se vše navrhnout netradičně, ale přitom účelně a rovněž byl ze strany investora kladen velký důraz na snadnou údržbu a odolnost nábytku a všech použitých prvků proti opotřebení, což nebylo vždy jednoduché.
Dle našeho návrhu jsou vyrobeny veškeré skříně a menší skříňky, televizní stolky, kuchyňské linky, jídelní stoly, jedna sedačka v apartmánu Voda, všechny postele.

Ke Karlově Studánce nás pojí osobní vztah, nejspíš jako každého z našeho kraje. Karlova Studánka bylo a je jedno z oblíbených výletních míst.  Chuť, stejně jako charakteristická siřičitá vůně tamní vody z léčebného pramene je v nás silně zakořeněna.  Voda ze Studánky, to je pojem.

Nejspíš i tento genius loci způsobil, že měla rekonstrukce výjimečnou péči a nasazení mnohých zainteresovaných. Ať již v případě vizionářského přístupu vedení lázní, tak v případě technického dozoru a konkrétních osob ze strany zhotovitelů, kteří se pro výsledek snažili zajistit maximum.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
cirkus..
Martin Cviček
25.02.13 02:44
vkus
Roman Mlejnek
28.02.13 09:23
troška scénografie
Radomír Otýpka
28.02.13 11:25
cirkus na druhou
Dagmar Kovalčíková
28.02.13 12:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Vysloužil architekti