Rodinný dům objímající zahradu

Rodinný dům objímající zahradu
Realizace:2012
Užitná plocha:136 m2
Zastavěná plocha:153 m2
Obestavěný prostor:630 m3


Pozemek, na kterém stojí tento dům, je na okraji sídliště a navíc přímo sousedí s rušnou silnicí. Dům jsme museli vymyslet tak, aby poskytoval dostatek soukromí a intimity. Nechali jsme jej tedy obejmout pozemek ze dvou stran u kterých to bylo nejvíce žádoucí a tím jsme dosáhli prostorné a klidné zahrady.


Koncept domu
Dům se nachází na okraji lokality, kde jsou zastoupeny různé typy rodinných domů, řadových domů a parcel se zahrádkami. Ze severu pozemek lemuje rušná silnice a na ní navazuje sídliště. Díky těmto podmínkám bylo zásadní dům navrhnout tak, aby provoz ze severu nenarušoval klid v domě a na zahradě. Vzhledem k omezenému rozpočtu je hlavní obytná hmota domu poměrně malá. Bylo potřeba tuto hmotu opticky zvětšit a proto jsme k ní přidali kryté parkovací stání z jedné strany a navazující zeď ze strany druhé. Celá stavba tak vytvořila velké písmeno L, které ze dvou stran plně lemuje parcelu po celé její délce. Zahrada a terasy jsou díky tomu využity v maximální ploše a zároveň je zachováno soukromí a klid. Zahrada i se stavbou se otevírají k jihu a využívají tak maximální množství slunečního světla. Zastřešení domu je pomocí pultové střechy v orientaci, která opět dům otevírá směrem do zahrady.

Interiéry

Přízemí domu patří denní části s obývacím pokojem a kuchyní. Tento prostor volně navazuje na dvě terasy směrem na jih a západ. Obě terasy poskytují zastřešení a jsou proto vhodné k pobytu i za nepříznivějšího počasí. V přízemí se dále nachází i skladovací a technické zázemí domu.
Patro slouží odpočinku a nachází se zde ložnice, dva dětské pokoje a koupelna. Okna z pokojů v patře jsou převážně na jih a opticky jsou všechna sdružena do jednoho celku. Rozdělení místností je provedeno tak, že ložnice je umístěna k východu kvůli rannímu slunci a dětské pokoje na jižní a západní straně.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Na tom není co pochválit.
Dalibor Černý
03.03.13 03:51
Zajimavé domy
domek
04.03.13 09:12
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Master Design s.r.o.