Rozšíření Yale Art + Architecture Building

Rozšíření Yale Art + Architecture Building
Adresa: 190 York Street, Yale University, New Haven, USA
Projekt:1996
Realizace:2008
Užitná plocha:8082 m2


foto: © Peter Aaron/Esto
Rudolph Building Yale University – původně Art and Architecture Building – byla navržena v roce 1963 architektem Paulem Rudolphem, kterým byl jedním z hlavních představitelů amerického modernismu a později také děkanem School of Architecture Yale University. Budova školy představuje jedno z nejdůležitějších Rudolphových děl, které bylo nedávno rozšířeno a kompletně zrekonstruováno do původního stavu z roku 1963 za účelem sloužit potřebám Katedry dějin umění.
Brutalistní železobetonová stavba o rozloze 114000 čtverečních stop (10590 m²) se skládá z celkem 37 různých výškových úrovní na devíti podlažích (dvou podzemních) a tvoří základní kámen pulsujícího campusu Yale. Na základě projektové studie z roku 1996 se Yale University rozhodla podniknout kompletní rekonstrukci vnějšku i vnitřku historického objektu a připojení novou sedmiposchoďovou History of Art Building, která pomůže rozšířit knihovnu architektonické a umělecké školy, zvýšit počet poslucháren, místností pro semináře, kanceláře fakulty, lounge a veřejnou kavárnu. Architekti pojali svůj návrh, aby vyhovoval standardům LEED Silver. Výsledný návrh je spojením programových a konstrukčních potřeb společně s požadavky na vybavení. Součástí projektu byla také odborná rekonstrukce obvodového pláště; instalace historicky odpovídjících oken a obnova veškerého vnitřního vybavení včetně výstavní galerie, uměleckých ateliérů, administrativy a dalších kanceláří fakulty. Projekt znovu přehodnotil způsob osvětlení a vybavení nábytkem, aby stavba lépe odpovídala dnešním požárním předpisům.
Nově přistavený objekt Jeffrey H. Loria Center for the History of Art o rozloze 87000 čtverečních stop (8082 m²) je navržen tak, aby obstál v sousedství ikonické stavby. Hlavní objem je obložen vápencovými deskami a zinkovými panely. Napojení se sousedící Rudolphovou stavbou je prostřednictvím skleněných ploch a hliníkových panelů, které zesilují vzájemné spojení, ale zároveň udržují jasné členění obou struktur.
Tento jedinečný projekt představuje vyvrcholení pětačtyřicetiletého vztahu Charlese Gwathmeye se školou architektury Yale University. Během Gwathmeyova studia na Yale Paul Rudolph školu vedl a byl jeho učitelem.
Gwathmey Siegel & Associates Architects

0 komentářů
přidat komentář