Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce RD a přístavba bazénu v Horních Měcholupech

Autor: Atelier.. | Kryštof Štulc
Návrh zahrady: Flera – Ferdinand Leffler
Adresa: Lochotínská 211, Horní Měcholupy, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 2011

Cílem bylo vytvořit ze stávajícího domu s dosluhující infrastrukturou  postaveného v padesátých letech nový, moderní dům splňující současné potřeby. Hlavní přání investorů bylo zpřístupnit „přízemí“, které je díky nešťastnému osazení domu cca 3 m nad okolním terénem a doplnit dům o bazén, saunu, venkovní kuchyni a malou cvičební místnost.  Dále jsme chteli dostat do domu co nejvíce světla. To vedlo k přepracování fasád a otevření domu do přiléhající zahrady. Zároveň jsme přepracovali celý interiér tak, aby byla dispozice logičtější. Původní neobytný suterén se tak zobytnil a připojil k domu - změnil se na odpočinkovou a cvičební místnost, která přiléhá bezprostředně k navazující přístavbě bazénu. Dále je v suterénu minimalizované technické zázemí, garáž a samostatné kadeřnictví. Přízemí je v podstatě jeden veliký obývací prostor volně přecházející v jídelnu a kuchyni (se samostatnou oddělenou spíží. Celý prostor se velkými a z části francouzskými okny otvírá do zahrady. Podkroví slouží jako klidová společenská část s otevřenou halou, přes kterou jsou přístupné jednotlivé pokoje. V každém patře jsou WC, v podkroví je jedna hlavní koupelna přístupná pouze z hlavní ložnice investorů a dále koupelna s WC sloužící hostům (většinou rodinným příslušníkům). Celý dům je propojen schodištěm nově prosvětleným mohutným oknem, které dostává přirozené denní světlo i do míst, kde původně nebývalo.
Přístavba spojuje požadavky investora na regulérní bazén pro plavání, ze zahrady přístupnou kuchyni (investoři tráví na zahradě velkou část dne) a na lepší pocitové propojení obytné části domu se zahranou. Navržené zahradní zatravněné „vlny“, které působí jako vyzdvižený přirozený terén, tak vytváří mnoho věcí současně – spojují 3 m vysoko umístěné „přízemí“ přímo se zahradou, zlepšují a pocitově zkracují vstup do domu (do domu se vlastně jde po terénu), na úrovni přízemí je vytvořena zahradní terasa přístupná bezprostředně z obývacího pokoje. Dále vlna vybíhá až do podkroví, tak že i z něj je možný vstup přímo na zahradu, byť již v úrovni stromů. Vlny svým tvarem pod sebou definují jednotlivé prostory, které jsou vlastní přístavbou – pod hlavní vlnou vstupní části je umístěný bazén, sauna a kuchyně, pod vlnou do podkroví je zádveří a šatna. Díky vlnám se tak jednotlivé obytné prostory domu dostávají do přirozenějšího a příjemnějšího kontextu se zahradou. Bazén i přízemní kuchyni je možné zasunutím skleněné stěny přímo spojit se zahradou.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 07.02.13
Návštěvnost: 42910 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.