Muzeum Oyamazaki

Asahi Beer Oyamazaki Villa Museum

Muzeum Oyamazaki
Autor: Tadao Ando
Adresa: 5-3 Koaza-zenihara, Oyamazaki, Japonsko
Projekt:4.1991 – 7.1994
Realizace:8.1994 – 7.1995, 2012
Užitná plocha:1002 m2
Plocha pozemku:5482 m2


Hlavní budova
Muzeum Oyamazaki se skládá z původní historické stavby a dvou přístaveb (1995 a 2012) od ósackého architekta Tadao Ando. Historická objekt vznikal mezi lety 1912 až 1932. Dům postavený v tudorském slohu si navrhl sám majitel, kterým byl ósacký podnikatel Shotaro Kaga. Autor se v tomto druhu staveb shlédl během svých studií v Anglii. Řešení detailů odráží majitelův osobitý vkus, v němž se snoubí japonské, čínské i evropské prvky. Celková podoba má silný britský výraz, ale v jednotlivostech lze najít paralelu k tradičním japonským venkovským usedlostem. Dnes se budova nachází na seznamu hmotných kulturních památek Japonska.

Přístavba

V polovině 90. let minulého století přibylo k historické stavbě nové křídlo, které její autor Tadao Ando poeticky nazval “podzemní klenotnicí.“ Na rozdíl od historické stavby, která je z tmavého dřeva a plná dekoru, tvoří novou přístavbu dvě jednoduché hmoty ze světlého pohledového betonu. Andova lineární přístavba se snaží o blízké provázání s historickou vilou i okolní zahradou. Hlavní výstavní místnost je z poloviny zapuštěná do země a navíc má střechu porostlou travami. Z vily do válcové galerie návštěvníci sestupují prostřednictvím dlouhé schodišťové chodby, na jejímž konci se nachází velkoformátové okno s výhledem na leknínové jezero. Hlavními exponáty uvnitř galerie jsou pak Monetovy obrazy rovněž s leknínovými motivy. Zapuštěná přístavba se tak v bujné vegetaci snadno schová.
V loňském roce Tadao Ando dokončil další severozápadní výstavní křídlo nazvané ´Dream box´. Kubická forma je v kontrastu ke kruhové ´podzemní pokladnici´. Jednoduché tvary a čisté betonové plochy však dávají ihned tušit stejného autora. ´Dream box´ kam se vchází prosklenou chodbou (autorem byl rovněž Shotaro Kaga) se nachází na místě zamýšleného skleníku.

Komentář Tadao Ando

„Umělecké muzeum Beer Oyamazaki Villa využívá atraktivitu čtyř ročních období: nádherné třešňové květy z jara, svěží zeleň v létě, úžasně červené listí na podzim a tiché zasněžené zimní scenérie. V hlavní budově, která byla postavena v období od Taisho po Showa, se nachází keramické sbírky Kanjiro Kawai, Shoji Hamada a Bernard Leach. V přístavbě, která je téměř zapuštěná do svahu, jsou vystaveny obrazy jako např. Jezírko s lekníny od Claude Moneta. Přístavba nese název ´podzemní pokladnice´. Doufám, že si každý návštěvník vychutná a ocení jedinečné prvky každého ze čtyř ročních období, dvě výrazně rozdílné druhy uměleckých sbírek a také architekturu hlavního domu stejně jako nové přístavby.“
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tadao Ando