Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

ASGK CENTRE

Autor: ASGK Design, s.r.o. | Gabriela Kaprálová
Spoluautor: Andrea Betinová
Spolupráce: Hana Panochová, Zuzana Krajčiová, Peter Hričovec
Adresa: Vídeň, Rakousko
Projekt: podzim 2012 Realizace: nerealizováno, studie

Analýza místa
Nový koncept komunitního centra je situován v širším centru Vídně ve čtvrti s početnou populací přistěhovalců a s pouhými 2% zelených ploch. Na zelenou Vídeň je to překvapivě málo. Nedaleko od komunitního centra se nachází studentské koleje. Další významnou skupinu obyvatel tvoří senioři. Naproti budoucímu centru se nachází parčík s kostelem a tramvajová zastávka, což samo o sobě znamená výbornou lokaci pro prostor určený k setkávání se lidí – zejména obyvatel dané čtvrti.

Výchozí stav
Stávající prostor je členěn na dvě části - přední a o půl patra zvednutou zadní část, které jsou propojené úzkým krkem s přímým schodištěm. Při navrhování jsme si kladli otázku jak eliminovat výškovou i optickou bariéru mezi nimi, aby prostor návštěvníka lákal jít dál. Jak proměnit tuto slabinu ve výhodu? Postupně, na základě analýz stávajících prostor, dále demografického průzkumu čtvrti a myšlenky o komunitě, vzniknul základní koncept abstraktní krajiny prostupující prostorem, která plynule propojuje obě části.


Koncept
Jedná se o experimentální prostor, ve kterém jsou finanční služby pojímány jinak, netradičně a jsou součástí konceptu komunitního života městské části. Maximální flexibilita umožňuje různorodé použití prostoru.
Inspirací pro vytvoření architektonického konceptu byl příběh „Výlet do Rakouských Alp“. Takže úpatí hor tvoří lounge s občerstevním, výlet pokračuje zúženým prostorem kaňonu s korytem potoka, zadní vyvýšenou část interiéru tvoří cíl – obzor s vrcholky hor.
A protože pro Rakušany je typický zápal pro ekologii je interiér navržen taktéž z ekologických materiálů. Je to kombinace materiálů na přírodní bázi jako je dřevo a 100% recyklovatelné materiály s certifikátem „Cradle-to-cradle“ jako je například BUZZI FELT.

Funkční uspořádání/ flexibilita
Prostor je rozdělen do tří zón. Vepředu jdou situovány dvě - samoobslužná zóna s bankomaty a nočním trezorem a dále lounge se samoobslužnou kavárnou, ve kterém je komunikace mezi poradcem a klientem méně formální. Třetí v zadní části tvoří jednotlivé tematicky zaměřené kiosky (poradenské pracoviště), ve kterých jsou poskytovány finanční služby a služby „Concierge“. Prostor dále slouží aktivitám typu „Creative mornings“. Ve večerních hodinách se díky své flexibilitě a zázemí prostor mění podle typu dané aktivity (například malé divadelní vystoupení dětí z uměleckých škol, dále setkání seniorů, degustace vín, jazzový koncert atd.)

Our concept contains new design based on:
  • Abstract landscape = inspiring and stress free area
  • Unique wall structure with an integrated furniture
  • Multi-purpose staircase as a creek bed
  • Different floor levels = semi discreet area
  • Red line = navigation that orbits branch
  • As flexible as possible
  • Welcoming façade
  • Various types of seating area

















Zdroj: ASGK Design, s.r.o.
Vložil: Tisková zpráva, 14.12.12
Návštěvnost: 37942 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Klobouk dolů, palec nahoru! iha 20.12.12 15:25
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.