Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Kulturní a informační centrum Asakusa
浅草文化観光センター

Autor: Kengo Kuma
Adresa: Asakusa, Taitō, Tokio, Japonsko | mapa
Náklady: 9 612 600 Euro Projekt: 01.2009 - 01.2010
Realizace: 08.2010 – 02.2012 Užitná plocha: 2160 m²
Zastavěná plocha: 234 m² Plocha pozemku: 326 m²

Návštěvnické centrum v tokijské čtvrti Asakusa působí jako řada domků se sedlovou střechou poskládaných nad sebou. Výškový objekt leží naproti bráně Kaminari-mon vedoucí do buddhistického chrámu Sensō-ji, který byl postaven v šestém století a je tak nejstarším chrámem v Tokiu. Věž je horizontálně rozřezána do osmi celků. Šikmé plochy připomínající pultové a sedlové střechy dávají uvnitř vzniknout rozmanitým prostorům v podobě schodišť, ramp a hlediště přednáškového sálu. Podobně jako svažující se podlahy jsou šikmé také stropy místností. Svislé dřevěné lamely se starají o dostatečné stínění jinak zcela prosklené fasády domu. Rozmístění a natočení lamel vychází z potřeb na zastínění a soukromí v jednotlivých místnostech. V nejvyšším podlaží se nachází vyhlídková terasa s restaurací, odkud je úžasný výhled na celý historický areál Sensō-ji.
Informační centrum Asakusa se tísní na pozemku o rozloze pouhých 326 m². Pestrou vnitřní náplň tvoří turistické centrum, konferenční místnost, víceúčelový sál, výstavní prostory, restaurace a vyhlídková terasa. Nové centrum dává zdejšímu čilému turistickému ruchu nový řád a zároveň jej přesouvá do vyšších poschodí. Výsledná kompozice vytváří zcela nový řez s netradičně řazenými vrstvami. Technické zařízení domu je umístěno do šikmých meziprostorů mezi stropem a podlahou. Přes relativně malou výšku objektu umožnil tento způsob členění a vrstvení domu velmi efektivní způsob se zacházení s prostorem reagujícím na potřeby. Pomyslné střechy pouze nerozdělují objekt do osmi malých jednopodlažních domů, ale také předurčují jeho využití. V prvním a druhém podlaží vytváří vnitřní atrium se schodištěm pocit stoupání po střeše. V šestém podlaží je nakloněná střešní rovina využitá pro terasovité hlediště divadelního sálu. Sklon střech obrácených k bráně Kaminari-mon i světlá výška stropů se v každém podlaží liší. Každá místnost si ke svému okolí buduje vlastní vztah prostřednictvím různě natočených vnějších svislých lamel, čímž ve výsledku vzniká hravá fasáda.
Autor: Petr Šmídek, 30.01.13
Návštěvnost: 42379 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.