Přírodní centrum Skagen Odde

Skagen Odde Naturcenter

Přírodní centrum Skagen Odde
Adresa: Bølevejen 66, Skagen, Dánsko
Projekt:1989
Realizace:2000
Užitná plocha:4000 m2


„Přírodní centrum ve Skagenu tvoří malá skupinou objektů ukrytých za ochrannou zdí, kde se můžete v klidu zapomenout při studování přírodních zákonitostí na prezentovaných modelech, obrázcích a textech. Zde na samém konci země můžete přijít do blízkého kontaktu a lépe porozumět okolnímu prostředí. Jednotlivé budovy jsou rozmístěny uvnitř čtyř stěn, čímž vytváří nádvoří a neobvyklá místa: úchvatný prostor mezi stěnami a budovami, kde jste dobře chráněni a současně můžete nasávat silné dojmy nekonečných proměn  zdejší flóry a fauny. Samostatně stojící vysoké stěny s mohutnými opěrami dodávají celému souboru na klidu a jednoduchosti, která do zdejšího prostředí majestátně přírody, mohutného příboje a rozevřené oblohy přináší pocit harmonie.“
Jørn Utzon



Skagen je nejsevernější město v Dánsku. Utzonovo přírodní centrum Skagen Odde je pak společně s vojenským radarem a muzeem Grenen nejsevernější stavbou Jutského poloostrova i celé kontinentální části Dánského království. Severněji naleznete už jen hrob básníka Holgera Drachmanna ukrytý pod obrovským balvanem a pak se do moře už jen táhne dlouhý písčitý výběžek Grenen, kde do sebe naráží vlny ze Severního a Baltského moře.
Muzeum skládající poklonu zdejším plážím, moři, větru a především charakteristickému světlu, které si již na konci 19. století oblíbili dánští umělci, navrhl v roce 1989 navrhl Jørn Utzon a o jedenáct let dokončil jeho syn Jan. Přírodní centrum na severovýchodním okraji Skagenu je věnované přírodním živlům, které byly neodmyslitelně spjaté s celoživotní Utzonovou tvorbou. Hlavní představou bylo, že by mělo centrum vyrůstat z přírody a reflektovat ticho, klid a rozjímaní, které jsou v dnešním světě těžko k nalezení. Přírodní centrum přezdívané “Pouštní pevnost“ obklopuje čtyřmetrová cihelná zeď ochraňující areál o velikosti 4000 m² před častými bouřemi. Šedé betonové objekty uvnitř areálu jsou zakončeny stanovou střechou s černou krytinou a periskopickými světlíky. Mezi jednotlivými domy vznikají malá nádvoří, venkovní bazény a ochozy. V obvodové zdi se nachází otvor, kudy lze z kavárny pozorovat okolní bažinatou krajinu. Duny lze rovněž sledovat i  z vyhlídkové věže na východním nároží.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jan Utzon, Jørn Utzon