Edgemar Development

Edgemar Development
Adresa: 2415-49 Main Street, Santa Monica, USA
Realizace:1984-88


Originální komentář autora stavby:

"Tento projekt mi zadala Abby Sher. Její představou byly věže italského městečka San Gimignano a půdorys, který vytváří dvorek. Původně zde stávala továrna na vajíčka a ona to chtěla předělat na museum. Měla Santa Monica Museum of Art, kteří tam chtěli být. Chtěla něco speciálního, přirozeného a veřejného. Chtěla na tom pochopitelně vydělat i nějaké peníze.
Když něco děláš, tak bys měl znát budoucího nájemce a kreslit pro něj. V tomto případě byl jasným budoucím uživatelem museum. Řekl jsem jí, " Tohle je složitý klient, protože to tvoje museum jako instituce neexistuje, vždyť ho teprve zakládáš". Taky chtěla knihkupectví. Měla představy o věcech, které měla sama ráda, a ty byly komerčně velmi naivní. Naštěstí ona sama to taky věděla. Mluvili jsme o tom a ona řekla, "Jo, ale já myslím, že by to mohlo fungovat. Moc si to přeji, mám dost síly si to prosadit a se svými zkušenostmi taky celý komplex udržet." Systém, se kterým jsem přišel byly dva chodníky pod úhlem 45° k ulici směřující k centrálnímu dvorku s dominujícím výtahem, který jsem obalil síťovinou a vytvořil s něj sochu. To byla první z věží San Gimignana. Pak jsem umístil ještě několik dalších věží k vchodu.
Měla už několik nájemců jako Ben & Jerry´s Ice Cream. Měla obchod s oblečením v přední věži a začala pronajímat plochy hodně nekonvenčním způsobem. Umístila knihkupectví dozadu. Řekl jsem jí, "takhle ten obchod zkrachuje". Ale nějakým způsobem ji to fungovalo. Pak měla nějaký problémy se splacením. Museum je teď pryč a namísto něj je tam divadlo, které vede nějaký spolek herců."
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Frank Owen Gehry