Rodinný dům s okem do hor

Rodinný dům s okem do hor
Tento rodinný dům se nachází v krásné lokalitě v Beskydech přímo pod masivem Radhoště. Okolí domu je nově rozparcelováno a z velké části již zastavěno novostavbami. Díky podhorskému prostředí a blízkosti lesa se ale jedná o malebnou a klidnou lokalitu na hony vzdálenou od současného trendu stavění na neosobních příměstských polích. Stavebník chtěl přízemní a malý dům, který by reflektoval horské prostředí, takže bylo použito klasické sedlové střechy s výraznou vybíhající hmotou „oka“, které vytváří v obytném prostoru mezonet pro pracovnu nebo ložnici. Zároveň bylo použito velké množství pohledových dřevěných prvků. Díky tomu dům krásně zapadá do přírody a interiér působí útulně a teple.
Celý dům je postaven jako dřevostavba ze stěnových dílců Novatop. Díky tomu byla velice urychlena výstavba hrubé stavby. Tento systém rovněž umožňuje použít samotný stěnový dílec jako pohledový a nechat tak vyniknout v interiéru texturu dřeva.
Architektonicky je dům řešen jako jednoduchá hmota se zmíněným výrazným mezonetem. Tato koncepce byla definována z velké části klientem, který chtěl dům velice jednoduchý. Zvláštností návrhu bylo, že architektonická studie byla vypracována ve dvou variantách. Kratší v dispozici 3+kk a delší v dispozici 4+kk. Klienti se nakonec rozhodli pro úspornější a menší variantu. Jako mladá rodina upřednostnili menší a cenově dostupnější stavbu před variantou s prostory, pro které by v této chvíli neměli jasně dané využití.
Stavba má celkově severojižní osu orientace. Západní strana domu je orientovaná do prostorné zahrady, do které vedou všechny velké prosklené plochy z obytných místností. Naopak z východu od příjezdové cesty je oken co nejméně a slouží pouze k nutnému prosvětlení ranním sluncem tak, aby život uvnitř domu nebyl omezován provozem na ulici.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc krásné...
Petr Kotora
06.12.12 10:59
...?
Aleš Jílek
13.12.12 10:28
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Master Design s.r.o.