Dům v Hanareyama

Dům v Hanareyama
Adresa: Nagareyama, Japonsko
Realizace:2009
Užitná plocha:375 m2
Plocha pozemku:3387 m2


Dům se nachází na úpatí hory Hanareyama s výhledem na tuto ikonickou siluetu, kde lze sledovat proměnu a růst stromů v průběhu času. Snažili jsme se vytvořit architekturu, která by vyzařovala důstojnost zahrnující jak svobodného ducha tak i subtilní kvality. Umístěním jednopodlažního objektu vznikl nízký profil, který se dynamicky rozpíná východním a západním směrem s ostře zakončenou římskou. Okapy ještě více umocňující horizontálu domu stojícího v přímém kontrastu s jemnou vertikálou okolní přírody.
Hlavní části domu tvoří obývací pokoj s jídelnou, které jsou obráceny jižním směrem do zahrady plné denního světla. Severní strana nabízí sezónní výhledy na horu Hanareyama odrážející sluneční paprsky a přenášející tyto proměnlivé kulisy do vnitřních místností, čímž oba tyto světy propojuje. Kratší západní a východní fasády jsou naopak zcela uzavřené. Jižní a severní fasády nabízí komfortní a co nejrozmanitější přírodní scenérie v průběhu měnících se ročních období. Hlavním cílem bylo, aby obyvatelé měli možnost tyto venkovní proměny co nejintenzivněji prociťovat z interiéru domu.
Jižní terasa navíc poskytuje dostatečné rozšíření obývacího pokoje s jídelnou. Volně stojící zeď s vestavěným krbem vybíhá podél terasy daleko do zahrady. Tato stěna pomáhá vnímat zahradu jako prostor úzce spřízněný s domem. Umožňuje vnímat přírodu všemi smysly, uvolnit tělo a mysl, zvýšit citlivost vůči okolnímu prostředí a potěšit se výjimečnými pocity v každodennosti.
Doufám, že se stavba svojí přítomností vryje do paměti místa obohacené každodenním životem klienta doprovázeného velkolepými přírodními kulisami v proměnách ročních období.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Kidosaki Architects Studio